Thursday, March 31, 2016

Η γέννηση του μύθου Μυθολογική συνείδηση (Μέρος 1ο)

Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
ΣΥΝΔΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
0421969172
email: athanasiadis.g@hotmail.com
Η γέννηση του μύθου
Μυθολογική συνείδηση (Μέρος 1ο)


Αρχικά γεννήθηκε η Γή και ο Ουρανός και ο κόσμος και η ζωή και η ζωή σήμανε τη γέννηση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος γέννησε τον άνθρωπο αλλά και τον μύθο. Η λέξη μύθος στα Ελληνικά σημαίνει Ιστορία, εξιστόρηση γεγονότος. Στην πορεία η λέξη ταυτίστηκε με την παραμυθία, το παραμύθι το φανταστικό, το απατηλό, το ψεύτικο από την επικρατήσασα νέα θρησκεία και την ικανότητα γλωσσοπλασίας της που με μοναδικό τρόπο μπορεί και δημιουργεί η χριστιανική θρησκεία.  Μέσα στα πλαίσια των ικανοτήτων της ήταν και η αλλαγή της έννοιας της λέξης μύθος παράλληλα ταυτίζονταν την με σχεδόν οτιδήποτε κακό και σατανικό, όπως άλλωστε ολόκληρη την αρχαία Ελληνική θρησκεία και επέκεινα θεωρία και πολιτισμό.

Εμείς, λοιπόν, ως νεοέλληνες αποδίδοντας και όχι αποδεχόμενοι και προς αποφυγήν συγχύσεως, τον όρον μύθον με την σημερινή σχεδόν του έννοια, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε όσο είναι δυνανόν την έννοια αυτή και να διακρίνουμε τα είδη και τις αιτίες που γέννησαν τον μύθο, αναφερόμενοι πάντα στην των προγόνων μας μυθολογία, δηλαδή την εξιστόριση εκείνη των ιστορικών γεγονότων, από την δημιουργία των ανθρώπων, των ηρώων, των θεών, του Ελληνικού γένους και την πορεία του τουλάχιστον μέχρι τους αρχαϊκούς χρόνους, περίπου δηλαδή τη τρίτη προ της απαρχής της χριστιανικής χρονολόγησης χιλιετία.
Θα ήταν ανάρμοστο σημειολογικά αλλά και χρονολογικά λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι γνωρίζουμε το τί είναι μύθος, να μην αναφερθώ επ όλίγον και στην αιτία που γέννησε τον μύθο, τον διατήρησε ανά τις χιλιετίες και εξακολουθεί να τον αναπαράγει. Δεν καταθέτω την άποψη μου, ως σοφού αναλυτή, αλλά πλέον μετά από τόσα χρόνια ζωής πάνω στον πλανήτη και ακολουθώντας την πορεία μου, στα πλαίσια του αστερισμού του Σκορπιού, κυνηγώντας τον Ωρίωνα να τον ξαναπλήξω με το κεντρί μου (κατ΄ επιταγήν της θεάς Ηρας, όπως λέγει ο μύθος) θεωρώ ότι πλέον ευρίσκομαι στο μεσουράνημα της πορείας αυτής με δυτική και φθίνουσα κατεύθυνση. Επειδή ακράδαντα πιστεύω ότι οι άνθρωποι, ευρέθησαν στον πλανήτη, όχι μόνο για να διαταράξουν την ισορροπία και την  natura rerum, διότι τελικά μόνο αυτό κάνουν, αλλά και για κάποιο άλλο λόγο που έχει να κάνει με την δημιουργία και την παγκόσμια πνευματικότητα που διακινεί και συντηρεί ακόμη και αυτή την κοσμική ενέργεια και ύλη, γι αυτό το λόγο είπα να καταγράψω σε μερικές αράδες, όσα από την πολυετή παρουσία μου στη γή απεκόμισα είτε μελετώντας είτε παρατηρώντας την ζωή γύρω μου.
Ενα από εκείνα που με απασχόλησαν, όχι μόνο εμένα αλλά και χιλιάδες πριν και μετά από μένα, είναι η ανεύρεση της γενεσιουργού αιτίας του μύθου.  Για ποιό λόγο οι άνθρωποι, εξέφρασαν ιστορίες και μύθους και μάλιστα αρχής γενομένης μέσα από την ποίηση, δια στόματος μεταδιδομένης στα πρώτα στάδια και εν συνεχεία με τον γραπτό πεζό λόγο και την μυθιστορηματογραφία. Η απάντηση βέβαια, έχει να κάνει με την ανάγκη της γνώσης και την κάλυψη της. Η ανάγκη αυτή δεν καλύπτεται απαρχής γεννήσεως κόσμου και δεν έχει ακόμη καλυφθεί και τουλάχιστον δεν καλυφθεί και το κοσμικό μήνα  των 2500 χρόνων που διανύουμε και που άρχισε το 2000 μετα χριστό και ονομάζεται εποχή του Υδροχόου. Γι αυτό θα μιλήσουμε όμως σε επόμενο άρθρο. Συνεπώς η ανάγκη της γνώσης του τρόπου και της αιτίας που γέννησε τον κόσμο, της πορείας του και κυρίως όμως της γέννησης της ζωής πάνω στη γή, είναι εκείνη που γέννησε τον μύθο.
Συνεπώς με τα στοιχεία αυτά και παραμένοντας στην Ελληνική παράδοση θα πρέπει να ονομάσουμε μύθο κάθε ιστορία που δίνει απάντηση ή τουλάχιστον επιχειρεί σε ερωτήματα, όπως πως γεννήθηκε ο κόσμος, ποιές ανώτερες δυνάμεις τον κυβερνούν, πως πλάστηκε ο άνθρωπος και τα διάφορα ζώα και όλα αυτά σε μια εποχή που η σκέψη του δεν είχε εξελιχθεί και δεν είχε φτάσει να υπηρετεί συνειδητά τουλάχιστον την ιστορική αλήθεια. Συνεπώς στα πρώϊμα εκείνα στάδια της κοσμοαντίληψης του ανθρώπου και της απόδοσης της κοσμοθεωρίας μέσα από τον μύθο, έχουμε την δημιουργία της μυθολογικής συνείδησης. Αν θεωρηθούν και σωστά, ως αιτία γέννησης του μύθου όλα τα παραπάνω εξιστορούμενα, τότε η μυθολογική συνείδηση είναι εκείνη που δημιουργείται για την απόδοση του αιτιατού, που είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα... Στο σημείο και για να ενημερωθείτε παραθέτω την παρακάτω ανακοίνωση σε σχέση με όλα αυτά:
Συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα, διαλέξεις που γίνονται κάθε Πέμπτη στις 6:30 μμ στο 837 New Canterbury Road  στο Hurlstone Park, με θέμα “Worldview through Greek Mythology” στα πλαίσια εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στο Greek Bilingual Bookshop. Η Ελληνική σαν γλώσσα του μύθου, της φιλοσοφίας και της παγκόσμιας επιστήμης. Τα μαθήματα παραδίδονται από τον Γιώργο Αθανασιάδη, Δικηγόρο και Θεατρικό συγγραφέα. Τιμή συμμετοχής σε κάθε μάθημα $20 και περιλαμβάνεται προσφορά καφέ ή τσαγιού. Διάρκεια μαθήματος 90 λεπτά συν 10 λεπτά διάλειμμα. Υπάρχουν ακόμη λίγες θέσεις, για συμμετοχές καλέστε 0421969172.
Επιπλέον βλέποντας την ανταπόκριση των ενηλίκων συμπαροίκων μας, ανακοινώνουμε ότι σύντομα θα δημιουργεί νέο τμήμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ή της πρακτικότερης χρήσης της μέσα από τα κείμενα της Ελληνικής γραμματείας των Θεατρικών Εργων. Η ομάδα διδασκόντων και διδασκομένων θα υπεισέλθει στο κόσμο του Αρχαίου αλλά και σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου και επομένως στην καθημερινή σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας.

Πηγές¨
1)Ελληνική μυθολογία της Εκδοτικής Αθηνών
2)Ησίοδος "έργα και ημέραι"
3)Ησίοδος "θεογονία"
4)Απολλόδωρος "Βιβλιοθήκη"
5) Ομηρος "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια"
Συνεχίζεται ....


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...