Wednesday, July 2, 2014

Γράψτε τώρα την περιουσία σας στην Ελλάδα , στο Κτηματολόγιο για να μη τη χάσετε!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ του ΣΥΔΝΕΥ στο φύλλο της 1ης Ιουλίου 2014

Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος
SYDNEY, NSW , AUSTRALIA

0421 969 172

Εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα, σταδιακά και ειδικότερα πέραν της δεκαετίας, άρχισε να λειτουργεί το Κτηματολόγιο, όπου καταγράφονται οι περιουσίες και ατομικές ιδιοκτησίες των Ελλήνων τόσο της μητρόπολης όσο και των κατοίκων εξωτερικού΄

Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι Ελληνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και οι κάτοικοι εξωτερικού να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στα κτηματολογικά γραφεία. Οσοι στο διάστημα αυτό, αγόρασαν ή αποδέχτηκαν κληρονομιές ή με οποιοδήποτε τρόπο απέκτησαν ακίνητα, έχουν εγγράψει τα ακίνητα τους στα αντίστοιχα κτηματολόγια των δήμων που υπάγονται και εφ όσον εκεί υπάρχει Κτηματολογικό γραφείο, δεν θα έχουν πρόβλημα.

Η διαδικασία αυτή, έγινε για να γνωρίζει ο καθένας την περιουσία του, αλλά και με βάση τους χάρτες αν γνωρίζει και το κράτος σε ποιόν ανήκει η γή και επιπλέον για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει να καταπατάται η γή απο γείτονες, συγγενείς κλπ των Ελλήνων που ζούν μακρυά απο τον τόπο τους ή στο εξωτερικό.

Επειδή όμως αυτό το πράμα με τις εγγραφές πρέπει κάποτε να τελειώνει, το Ελληνικό κράτος, έβαλε ορισμένες προθεσμίες , τουλάχιστον για τις περιοχές που υπάρχουν κτηματολογικά γραφεία και η προθεσμία αυτή φτάνει στο τέλος της. 

Επομένως όσοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τη περιουσία τους στην Ελλάδα, ή ακόμη και να τη πουλήσουν πρέπει πρώτα, να την ΔΗΛΩΣΟΥΝ, ώστε να μη θεωρείται ότι ανήκει σε άλλους, ή είναι αδέσποτη. Στη περίπτωση αυτή που θα υπάρχουν περιουσίες ΑΔΗΛΩΤΕΣ, θα κατάσχονται άμεσα και πλέον θα θεωρούνται περιουσία του Ελληνικού κράτους. Εκτιμάται ότι χιλιάδες ακίνητα που φαίνονται αδέσποτα, χωρίς τίτλους, ή που κανείς κληρονόμος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι αυτό, θα δημευτούν ΑΜΕΣΑ, μέσα το 2015. 

Απλά θα πρέπει να ενδιαφερθούν άμεσα όσοι έχουν κάποιο ακίνητο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο στην πρώτη φάση της κτηματογράφησης, και μάλιστα μόνο εκεί που το κτηματολογικό γραφείο άρχισε να λειτουργεί εντός του 2003.

Για να μη χαθεί το ακίνητο θα πρέπει εάν κάποιος διαθέτει οποιοδήποτε ακίνητο (διαμέρισμα, οικόπεδο κ.ο.κ.) στις περιοχές αυτές και δεν έκανε δήλωση ιδιοκτησίας όπως προβλέπεται απο το ν. 2308/1995, το ακίνητό του θα φαίνεται στο κτηματολογικό φύλλο ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ή ότι ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος ή ακόμη ότι ανήκει σε κάποιο τρίτο. Στην περίπτωση αυτή ο θιγόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να ασκήσει εντός του 2015, και μάλιστα πριν τη συμπλήρωση 12ετίας από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του αρμόδιου Κτημ. Γραφείου, αγωγή ενώπιον του αρμόδιου κτηματολογικού Δικαστή κατά αυτού που φαίνεται στο φύλλο ως δικαιούχος του ακινήτου.

Ακόμη, όμως, και αν κάποιος έκανε δήλωση ιδιοκτησίας, θα πρέπει να ελέγξει εάν το ακίνητο φαίνεται στο φύλλο να του ανήκει ή αν προκρίθηκε δικαίωμα τρίτου, ή ακόμη εάν το ακίνητο εμφανίζεται με τα σωστά στοιχεία, δηλαδή εάν π.χ. έχει το εμβαδόν που αναφέρεται στον τίτλο κ.ο.κ. Εάν υπάρχουν ανακρίβειες, μπορεί κατά περίπτωση να απαιτείται αγωγή ή να μπορεί να λυθεί το πρόβλημα εξωδικαστικά, π.χ. με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συνδρομή ενός δικηγόρου με γνώση και εμπειρία στα θέματα του εμπράγματου δικαίου και ειδικά του Κτηματολογίου.

ΟΠΟΙΟΣ έχει έστω και ποσοστό σε κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να ενδιαφερθεί ΤΩΡΑ γιατί η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης είναι σε εξέλιξη ενώ και η επόμενη φάση για την υπόλοιπη Ελλάδα θα ξεκινήσει σύντομα. Για πολλά ακίνητα οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλο για το δικαίωμά τους, κάποιοι έχουν κάνει προσύμφωνο αλλά όχι οριστικό συμβόλαιο, άλλοι κληρονόμησαν συγγενικά τους πρόσωπα αλλά δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς κ.ο.κ.

ΑΜΕΣΑ λοιπόν, πρέπει να κινηθεί όποιος θέλει και επιθυμεί να διασώσει την περιουσία του στην Ελλάδα και να την δεί να περνάει στα χέρια των παιδιών του ή των άλλων προσφιλών συγγενικών του προσώπων, παρά στα χέρια του κράτους, και αφορά τις περιουσίες όλων μας και εκείνες που πήραμε απο τους πατέρες και τους παππούδες μας και είναι ποτισμένες με τον ιδρώτα και το αίμα των προγόνων μας.



Είμαστε εδώ στην Αυστραλία, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες σας άμεσα και με στο όσο πιο σύντομο δυνατό διάστημα. Δεν πρέπει να τ αφήνουμε όλα την τελευταία στιγμή για να προλάβουμε ότι θα ήταν άσκημο.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...