Thursday, October 1, 2015

Θέατρο Λύχνος: Ηρώ & Λέανδρος Εναρξη παραστάσεων 5 Οκτωβρίου 2015

Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος – Θεατρικός Συγγραφέας
SYDNEY AUSTRALIA





Ηρώ και Λέανδρος


(Θεατρική παράσταση)


Σε παλαιότερο άρθρο μου, στην
εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ, αλλά και εδώ είχε γίνει παρουσίαση σε δύο μέρη, του αρχαίου και κλασσικού ποιητικού αριστουργήματος του Μουσαίου, Ηρώ και Λέανδρος, ενώ πλέον στην Ελλάδα ανεβαίνει σε μια θεατρική παράσταση που φαίνεται να ξεχωρίζει, απο τη σωρεία άλλων παραστάσεων, όσον αφορά τουλάχιστον τη σύλληψη και την απόδοση του ποιήματος.  Μία παράσταση, βασισμένη στην κίνηση του σώματος και στον χορό ίσως να αγγίζει τα όρια του χοροδράματος, ίσως πάλι να είναι μια αυθεντική θεατρική παράσταση... πολλά τα ίσως και πολλά τα εχέγγυα, που θα οδηγήσουν τα βήματα μας, στο θέατρο ΛΥΧΝΟΣ , τέχνης και πολιτισμού, στην οδό Χαλκιδικής 83 (από Ιερά Οδό 59), στην Αθήνα μας. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 2110 121686 και 6951 203070. Το άρθρο θα δημοσιευτεί και στην εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ.




Δελτίο Τύπου

Η Ηρώ και ο Λέανδρος αποτελούν ένα πασίγνωστο δράμα της ελληνικής μυθολογίας Ο μύθος της Ηρούς και του Λέανδρου συγκίνησε βαθύτατα τους έλληνες όλων των εποχών έως σήμερα αλλά και τους μεταγενέστερους ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες. Ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα είναι του Μουσαίου. Ο λόγος στην παλαιά δημοτική,ο χορός και η μουσική συνθέτουν και ολοκληρώνουν το πασίγνωστο αυτό ποιητικό δράμα της ελληνικής μυθολογίας



Ηρώ και Λέανδρος


Το μεγαλύτερο ποιητικό έργο του αρχαίου ποιητή Μουσαίου, παίρνει σάρκα και οστά σε μια παράσταση με σκοπό να γνωρίσουμε, να νοιώσουμε και  να ξαναζήσουμε με την εξιστόρηση της Κυπρίδος, τον έρωτα της Ηρούς και του Λέανδρου μέσα από ονειρικούς χορούς και μεγάλες στιγμές της ζωής τους.
Σκηνοθεσία Ελένη Δούναβη
Χορογραφίες Αφροδίτη Καλαφάτη
Παίζουν Γωγώ Καρτσάνα - Γιώργος Τσακίρης Ελένη Δούναβη
Φώτα Ελένη Δούναβη
Φωτογραφία Γεωργία Σιέττου - Στέλιος Δανιήλ
Μακιγιάζ - Μαλλιά Αναστάσης Γαραγάνης
Ενδυματολογία ομάδα *(Σ)τροfή
Μουσική επιμέλεια Μανώλης Κουτσάκης
Μοντάζ Μιχάλης Γιγίντης
Εικονοληψια Κωστής Καπελώνης
Γραφιστικά Γιάννης Γεωργιάδης
Επικοινωνία - Δημόσιες σχέσης Ηλίας Παρασκευόπουλος
Διάρκεια: 45'
Τιμές εισητηρίων: 10€ γενική 5€ φοιτητικό
Θέατρο ΛΥΧΝΟΣ τέχνης και πολιτισμού, στην οδό Χαλκιδικής 83 (από Ιερά Οδό 59), στην Αθήνα μας. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 2110 121686 και 6951 203070

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι κοινές και για όλους τους ηθοποιούς  της παράστασης και δεν επαναλαμβάνονται απλά οι απαντήσεις της κας Καρτσάνα, αντιστοιχούν στις αντίστοιχα αριθμημένες ερωτήσεις

Γιώργος Τσακίρης

1. Ηρώ και Λέανδρος - Ενας αρχαίος έρωτας, ένας επίκαιρος έρωτας ή ένας διαχρονικός έρωτας;
Διαχρονικός έρωτας που περικλείει το αρχαίο και το επίκαιρο,ο συνδιασμός τον κάνει ιδανικό.
2. Σύγκρουση θεϊκών νόμων με ανθρώπινα πάθη; Τι τελικά επικρατεί;
 Ο έρωτας από την δημιούργικη του πλευρά είναι "θεικός" νόμος οπότε στη ζωή επικρατεί ο θείκος νόμος που αποφασίζεις να επιλέξεις.
3. Πόσο άδικο ή δίκαιο είναι εάν επικρατούν οι θεϊκοί νόμοι να τιμωρείται ο έρωτας;
Είναι άδικο όταν συμβαίνει αυτό καλό θα ήταν να μην κολουθείς τους θεικούσ νόμους αλλά την καρδιά σου.
4. Η σημερινή εποχή θεωρείται ως αντιερωτική και κυρίως στον κόσμο των νέων, μέσα απο τις καθημερινές μέριμνες και τον αγώνα επιβίωσης. Νομίζετε ότι πράγματι συμβαίνει αυτό σαν νέοι άνθρωποι που είστε και τα πάντα αντιμετωπίζονται πιό ορθολογικά;
Ο αγώνας της επιβίωσης είναι ένα εμπόδιο , ένα φαινόμενο των καιρών μας και έτσι υπάρχει ένα άλλοθι για τους αντιερωτικούς ανθρώπους. Στην δική μου ζωή δεν συμβαίνει αυτό, χωρίς "παραμύθι" δεν μπορώ να υπάρχω και όταν λέω παραμύθι εννοω την αληθινή μαγεία του έρωτα.
5. Γιώργο εσύ και εσύ Γωγώ, νομίζετε ότι σε κάποια στιγμή, θα μπορούσατε να γίνετε Ηρώ και Λέανδρος, με την έννοια να φτάσετε μέχρι και το τέλος της ζωής σας για κάποιον έρωτα; Θεωρείτε ότι αξίζει να γίνει κάτι τέτοιο ή απλά αυτά συμβαίνουν μόνο σε επίπεδο ποίησης ή λογοτεχνίας;
Ο Λέανδρος είναι ένας ρόλος πολύ κοντά σε μένα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Εχώ  φτάσει  στα άκρα για τον έρωτα. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο  σε  επίπεδο ποιητικό, υπάρχουν άνθρωποι που καταστράφηκαν από τον λάθος έρωτα που συνεπάγεται ότι ήταν ένας έρωτας που δεν άξιζε.
6. Μέσα από τη διαδικασία της προετοιμασίας της παράστασης, της μελέτης του έργου και της εκμάθησης και απόδοσης των ρόλων σας, υπήρχε κάτι που δεν σας άρεσε ή θα θέλατε να αλλάξετε ή να μην υπήρχε;
Θα ήθελα happy end...  ο Λέανδρος να νικά τα κύματα και να μιλούσαμε για την ευτυχία τους.
7. Υπήρξαν δυσκολίες στη διαδικασία απόδοσης των ρόλων σας και ποιά σημεία είναι εκείνα που θα δώσετε περισσότερη προσοχή και επιμέλεια;
Η δυσκολία είναι οτι δεν υπαρχουν λόγια για τους ήρωες όλα θα γεννηθούν μέσα από την κίνηση του σώματος.μοναδική εμπειρία,υπάρχει ενδιαφέρον σε όλο αυτό, και νιώθεις οτι τις περισσοτερες φορές ο λόγος απλά υπάρχει για να "κρύβει" τα σώματα..Στο ταξίδι αυτό μας καθοδήγησε με προσοχή και επιμέλεια η Αφροδιτη Καλαφάτη που είναι η χορογράφος της παράστασης σε συνδιασμό με την Ελένη Δούναβη που σκηνοθετεί.
8. Τελικά νομίζετε ότι ο άνθρωπος, έδωσε ποτέ απαντήσεις σε όποιους προβληματισμούς και πάλη του ανάμεσα στα «θέλω» του, το συναίσθημα του αφ ενός και αφ ετέρου την ηθική, το θείο και τις επιταγές του;  Υπάρχουν πραγματικά όρια και ποιός τα καθορίζει;  Μήπως όλα αυτά είναι μέσα απλώς επιβολής εξουσίας από τον άνθρωπο στον ίδιο τον άνθρωπο;
Μέσα από την αυτογνωσία πιστεύω οτι ο άνθρωπος ισσοροπεί τα θέλω του,το συναίσθημα, την ηθική,το θείο και τις επιταγές του. Άλλωστε  είναι  τόσο προσωπικά όλα τα παραπάνω και τόσο σχετικά οπότε αν δεν σε εξελίξουν χάνουν την αξία τους. Τα όρια τα  καθορίζουμε μόνοι μας.  Ενα  στημένο  παιχνίδι εξουσίας αποτελούμενο από ανθρώπους που ηδονίζονται να εξουσιάζουν, οσο δεν αντιλαμβάνονται το σύντομο της ζωής, η ουσία της ύπαρξης ταυτίζεται με το θαύμα της ζωης αρκεί να το αντιληφθούμε.

ΓΩΓΩ ΚΑΡΤΣΑΝΑ

1. Ενας σπάνιος έρωτας γιατί πια κανένας δεν πεθαίνει για τον έρωτα.
2. Νομιζω ότι πάντα επικρατούν τα ανθρώπινα πάθη, έστω και για λίγο.
3. Στον έρωτα και στο συναίσθημα δεν μπορούν να επικρατήσουν νόμοι.
4. Ναι ως νέα θεωρώ ότι πλέον η εποχή μας είναι αντιερωτικη. Όχι όμως λόγω των συνθηκών διαβίωσης. Οι άνθρωποι ερωτεύονταν και όταν είχαν μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης όπως ο πόλεμος ή η κατοχή. Ο έρωτας έχει χαθεί πλέον γιατί οι άνθρωποι αλλοτριώθηκαν. Αυτό που επικρατεί πλέον είναι ο φόβος να παραδοθούμε σε έναν άνθρωπο, ο ατομικισμός και αδυναμία κατανόησης του ανθρώπου που συναναστρεφόμαστε.
 5. Δεν φοβάμαι τον έρωτα και έχω παραδοθεί σε αυτόν στο παρελθόν όχι βέβαια σε σημείο να χάσω τη ζωή μου αλλά θεωρώ ότι ένας πραγματικός έρωτας μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο. Όταν η λογική και ο φόβος κυριαρχούν πια το συναίσθημα μπλοκάρεται.
6. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα ήθελα να αλλάξω. Είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία.
7. Η κάθε νέα γνωριμία με τους ρόλους έχει τις δυσκολίες της αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της δουλειάς μας.
8. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν τα όρια αλλά όχι για λόγους περιορισμού και καταπίεσης αλλά ως ασπίδα ασφαλείας. Τα όρια εμείς τα καθορίζουμε και εμείς τα ξεπερνάμε.

Ελένη Δουμάνη

1. Ενας διαχρονικός έρωτας. πάντα θα υπάρχουν σε όλες τις εποχές άνθρωποι που θα θυσιάζουν την ζωή τους για τον έρωτα τους. μπορεί να μην χρειάζεται να κολυμπήσουν τον Ελλήσποντο αλλά θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι διαθέσιμοι να κινδυνέψουν για να βρεθούν κοντά στον άνθρωπο που αγαπούν!
2  Σίγουρα για κάποιους ανθρωπους οι θεϊκοί νόμοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ζωή τους κ στο πως θα διαχειριστουν μια κατάσταση...αλλά κ τα πάθη ο θεός μας τα έδωσε...το ερώτημα είναι αν μας τα έδωσε για να τα ζήσουμε η για να δοκιμάσει τις αντοχές μας κ την πίστη μας... .
3.  Ο  ερωτας οταν ειναι αγνός δεν τιμωρειται απο κανεναν! .
4  Θα πω απλως πως οι ανθρωποι στην εποχη μας ειναι ευθυνοφοβοι, καλοπερασακηδες κ εγωιστες!! .
6  Οχι δεν υπήρχε τίποτα που θα ήθελα να αλλάξω βλέποντας το και από την μεριά του σκηνοθέτη αλλα και απο την μεριά του ηθοποιού! .
Η μεγάλη θα έλεγα δυσκολία ειναι ο ιδιος ο λογος. Το ποιημα ειναι μεταφρασμένο στην παλιά δημοτική, οπότε το να αποδιδεις ενα ολόκληρο κείμενο σε μια διάλεκτο που δεν γνωρίζεις γίνεται απο μονο του πολυ δυσκολο κ απαιτητικό! .
8 Ανά τους αιώνες και σε κάθε εποχή οι άνθρωποι χρησιμοποιουσαν τους θεους η τον θεο, αναλογα, για  να  ελεγχουν  τις μαζες,αυτο δεν θα παψει ποτε... οσο για τα 'θελω' μας γιατι θα πρεπει να ειναι παντα ανήθικα, διερωτώμαι..και την ηθική κατα την γνωμη μου την καθορίζει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο καθε ενας την εκάστοτε συνθήκη!















































0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...