Monday, September 14, 2015

Αυστραλία: Αποχωρεί ο Τόνυ Αμποτ;


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας

SYDNEY AUSTRALIA

email: athanasiadis.g@hotmail.com

Tel: 0421 969 172




Αυστραλία: Αποχωρεί ο Τόνυ Αμποτ;


Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Αυστραλίας φαίνεται να
σηματοδοτούνται, μετά την επιβεβαίωση της παραίτησης του Malcolm Turnbull από το υπουργικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος της Αυστραλίας των Liberals. Οπως δείχνει η πορεία των πραγμάτων θα επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο που συνέβη πρίν πολύ λίγα χρόνια όταν στην κυβέρνηση ήταν το Εργατικό Κόμμα. Τότε η Julia Gillard αντικατέστησε στην αρχηγία των Εργατικών και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία τον Runt, γεγονός που είχε έντονα σχολιασθεί από τους Φιλελεύθερους.

Ο Κος Turnbull επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμποτ και του ζήτησε την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος. "Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό στύλ ηγεσίας " είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά :"Χρειαζόμαστε ένα στύλ ηγεσίας που να διαχειρίζεται αυτές τις προκλήσεις και να αδράττει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Μία ηγεσία που να σέβεται την νοημοσύνη των πολιτών, να διαχειρίζεται τα σύνθετα προβλήματα της χώρας και να χαράσσει την πορεία δράσης και αναλαμβάνει τα σχετικά με αυτό"

Εν τούτοις, όλο αυτό το σκηνικό, φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την διαρκώς μειούμενη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τόνυ Αμποτ και την επακόλουθη πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων έναντι των ανερχόμενων και πάλι εργατικών, με δεδομένη δε την πλειοψηφία των εργατικών, στις τοπικές πολιτειακές κυβερνήσεις. Στην ουσία, ή όποια αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ελάχιστα θα προσφέρει έως καθόλου στην συγκεκριμένη πολιτική της διαρκούς συρρίκνωσης της Αυστραλιανής οικονομίας. Η όποια συρρίκνωση αυτή, φυσικά οφείλεται και στους εξωγενείς της παράγοντες που συνδέονται με την μείωση των εξαγωγών της χώρας σε ποσοστό περίπου 30% ως αποτέλεσμα της κρίσης στην οικονομία της Κίνας και της μείωσης των εισαγωγών της από την αγορά της Αυστραλίας, σε μεταλλευτικά προϊόντα και άνθρακα. Από την άλλη, την μείωση αυτή, επηρρεάζει και το άνοιγμα των ορυχείων στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ από την κυβέρνηση Πούτιν στη Ρωσία, όπου πλέον η προμήθεια πρώτων καυσίμων υλών, είναι σαφώς οικονομικότερη για τους Κινέζους.

Μινι έως μέτρια λοιπόν κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα της Αυστραλίας με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση μισθών και ημερομισθίων, κοινωνικών παροχών και ενδεχόμενα σε αύξηση της ανεργίας, η οποία θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία με την διαρκώς αυξανόμενη χορήγηση μακροχρόνιων επιδομάτων ανεργίας στους πολίτες που μένουν εκτός εργασιακού χώρου. Παράλληλα, φαίνεται ότι και η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, ακολουθεί την ίδια παγκόσμια δυτική πολιτική, δηλαδή την αύξηση των φόρων, εμμέσων και αμέσων, που επιβαρύνουν την ευρεία φορολογική βάση, δηλαδή τους εργαζόμενους και τους μεσαίους επαγγελματίες, χωρίς να αγγίζουν τα μεγάλα εισοδήματα και το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας.

Συνεπώς , η οποιαδήποτε αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα, δεν φαίνεται να δημιουργεί καμμία ελπίδα και για αλλαγή πολιτικής ή ελάφρυνσης του λαού από την ήδη βαριά φορολογία και το αυξανόμενο κόστος ζωής.

(Ο  Malcolm Turnbull είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελληνική παροικία και γνωστός φίλος της Ελλάδας, άριστος γνώστης και μελετητής της Ελληνικής ιστορίας και χαίρει εκτίμησης, πέραν της πολιτικής του θέσης, από τους συμπαροίκους, και επομένως υποστηρίζεται και από εκείνους εκ των συμπαροίκων μας, που ανήκουν και ψηφίζουν το κόμμα των Φιλελεύρων -Liberal)
Φωτο: Στην κορυφή ο Malcolm Turnbull  και στην δεύτερη κάτω  ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbot.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...