Monday, November 3, 2014

Αλλαγές στο τρόπο καταβολής συντάξεων απο Ελλάδα, στους συμπαροίκους...

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας Ο ΚΟΣΜΟΣ στις 4 Νοεμβρίου 2014


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος 


Tel: 0421 969 172


Αλλαγές στο τρόπο καταβολής συντάξεων απο Ελλάδα, στους συμπαροίκους...

Τελικά φαίνεται ότι η πατρίδα μας , έκανε πάλι το «θαύμα» της. Και επειδή μιλάμε για «θαύμα» δεν πρέπει να νομίζουμε ότι πρόκειται πάντα για κάτι τι καλό. Πολλά δεν είναι καλά, αλλά απο την άλλη δε σημαίνει ότι είναι και αρνητικά. Προσπαθούμε, πάντα να διακρίνουμε και να διευρευνήσουμε, τί κρύβεται πίσω απο κάθε ενέργεια και απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση ή οι οργανισμοί, που διοικούν οι φωστήρες εκεί. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι:

Γνωρίζουν πολύ καλά οι ηλικιωμένοι συμπάροικοι μας, ότι όταν ήρθε στην Αυστραλία, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο καραμανλής, υπέγραψε μια συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της Αυστραλίας, για το ζήτημα των συντάξεων και των ετών εργασίας των παλαιοτέρων συμπαροίκων στην πατρίδα. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, έσπευσαν οι συμπάροικοι μας και δήλωσαν και ζήτησαν την αναγνώριση των ετών εργασίας τους στην Ελλάδα, πρίν φύγουν και έρθουν στην Αυστραλία. Εν συνεχεία πέρασαν, αρκετά χρόνια και δεν είχαν καμία είδηση απο το ΙΚΑ ή τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας, που ανήκαν. Σε κάποια στιγμή, τους έστειλαν ειδοποιήσεις, αρχικά με τις αποφάσεις περί συνταξιοδότησης τους εκεί και εν συνεχεία του ζητούσαν να τους στείλουν διάφορα δικαιολογητικά, όπως λογαριασμούς τραπέζης στην Αυστραλία ή στην Ελλάδα για να καταβληθούν οι συντάξεις τους.

Πράγματι οι συμπάροικοι συμμορφώθηκαν και έστειλαν όλα αυτά τα δικαιολογητικά. Κατόπιν η ιστορία συνεχίστηκε και νέα γράμματα – ειδοποιήσεις έλαβαν και ακόμη λαμβάνουν οι συμπάροικοι μας, που τους ζητούν να εκδώσουν ΑΦΜ (Αριθμό Φορολικού Μητρώου) και ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης – Social Secutiry Number) στην Ελλάδα, προκειμένου να αρχίσει η αναδρομική καταβολή των συντάξεων τους εκεί. Αυτό, όλο είχε μια λογική, διότι όπως και εδώ στην Αυστραλία, είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι μας τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούμε απο το κράτος, έτσι και εκεί το κράτος έπρεπε να γνωρίζει κάποια στιγμή, σε ποιόν και γιατί δίνει χρήματα. Μέσα στα δικαιολογητικά αυτά, ήταν και εκείνο της φορολογικής κατοικίας και εκείνο που απεδείκνυε ότι ο συνταξιοδοτούμενος ήταν ζωντανός και έβγαινε συνήθως απο την ενορία , τον ιερέα που ανήκει ο κάθε ένας μας εδώ στην παροικία.

Ετσι σιγά σιγά και δειλά δειλά, άρχισε η καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα , του όποιου ποσού έστω και μικρού, το οποίο παράλληλα εδώ το Centrelink αφαιρούσε απο την σύνταξη που χορηγεί. Μάλιστα, ήταν και είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και απο εδώ, ώστε το Centrelink μπορούσε να σταματήσει τη συνταξιοδότηση εδώ των συμπαροίκων , αν δεν φρόντιζαν να επιλύσουν και τακτοποιήσουν άμεσα το θέμα με σύνταξη της Ελλάδας. Παρόλη τη σχετική ταλαιπωρία, δηλαδή σύνταξη πληρεξουσίων, αποδεικτικών στοιχείων και αποστολή τους στήν Ελλάδα, οι συμπάροικοι έσπευδαν και σπεύδουν να τακτοποιήσουν το θέμα αυτό, στέλνοντας παράλληλα και τα στοιχεία των τραπεζιτικών τους λογαριασμών στην Ελλάδα, για να «μπαίνει» η σύνταξη τους.

Πρίν όμως λίγο καιρό, οι φωστήρες στην Ελλάδα, έλαμψαν και πάλι. Προσπαθώντας να δώσω μια εξήγηση σαν νομικός, στο θέμα που δημιουργήθηκε, κατέληξα στο εξής: Οπως είναι γνωστό σε όλους μας, όταν γίνονται εμβάσματα χρημάτων μέσω τράπεζας στο εξωτερικό, οι τράπεζες επειδή δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά αδηφάγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, κρατούν χρήματα πλέον εκείνων που αναφέρει το έμβασμα για έξοδα μεταφοράς και λόγω της μετατροπής των νομισμάτων. Ετσι για παράδειγμα αν θέλει κάποιος να στείλει απο την Ελλάδα, 100 ευρώ θα πληρώσει και καμιά 10αριά ευρώ στη Τράπεζα για έξοδα και όταν θα τα πάρει ο αποδέκτης εδώ στην Αυστραλία, απο αυτά θα του κρατήσει η Τράπεζα και κάποια ποσό για έξοδα. Επομένως με τις κρατήσεις εκεί και τις αντίστοιχες εδώ, το ποσό μειώνεται απο τα 100 ευρώ τουλάχιστον κατά 20 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη, πρέπει να έρχεται ακέραια, το ΙΚΑ στην Ελλάδα, προφανώς πλήρωνε τις τράπεζες για όλα αυτά τα έξοδα και έτσι επιβαρύνονταν με έξοδα μεταφοράς και συναλλαγματικής διαφοράς. 

Ολο αυτό, μόνο έτσι μπορώ να το φανταστώ για να προσπαθήσω να δικαιολογήσω την απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών φορέων της Ελλάδας, που πήραν πριν λίγο καιρό ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να καταβάλλουν συντάξεις σε τράπεζες εκτός Ελλάδας, παρά ΜΟΝΟ εκεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσοι έχουν λογαριασμό τραπέζης, απο τους συμπαροίκους, στη πατρίδα θα το δηλώσουν άμεσα και τα χρήματα τους θα καταβάλλονται εκεί. Οσοι πάλι δεν έχουν, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανοίξουν λογαριασμό εκεί. Μοιάζει απλό, ενώ πρακτικά είναι αρκετά περίπλοκο. Τώρα για όσους δεν έχουν λογαριασμό τραπέζης στην Ελλάδα, θα πρέπει να εκδώσουν μια σειρά δικαιολογητικά για το σκοπό αυτό, που είναι απαραίτητα και βέβαια θα λάβουν σχετική επιστολή ή θα ρωτήσουν το ΙΚΑ και την Τράπεζα εκεί πως θα γίνει

Συνήθως τα δικαιολογητικά που ζητούν στην Ελλάδα, προέρχονται όλα απο εδω. Για παράδειγμα θα πρέπει 

α) Να στείλουν φωτοτυπία επικυρωμένη του διαβατηρίου τους του αυστραλιανού ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ όμως σε ισχύ (δηλαδή να μην έχει λήξει). Για όσους έχουν ταυτότητα Ελληνική, τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα, αρκεί η ταυτότητα να είναι σχετικά πρόσφατη, να μη γράφει για παράδειγμα «Βασίλειον της Ελλάδος» και αν ακόμη δε το γράφει, η φωτογραφία σ αυτήν να έχει σχέση με την σημερινή εικόνα της κατάσταση του κατόχου της. Στα Ελληνικά προξενεία , πολλές φορές δε δέχονται ταυτότητες που τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι 20 ή 30 ετών για παράδειγμα και τώρα στην Τρίτη ηλικία. 

β) Δύο εντυπα λογαριασμών (μπίλια) απο την ύδρευση ή τον ηλεκτρισμό, από όπου να προκύπτει η κατοικία τους

γ) Πιστοποιητικό απο το Ελληνικό Προξενείο της πόλης που διαμένουν προκειμένου να βεβαιωθεί ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, Αυστραλίας εν προκειμένω

δ) Φωτοτυπίες απο δύο άλλα στοιχεία ταυτοποίησης τους, δηλαδή το δίπλωμα οδήγησης ή την κάρτα που παίρνουν την σύνταξη τους.

ε) Εκκαθαριστικό της Εφορίας, που θα το πάρουν απο το Taxation Office, από όπου φαίνεται ότι δηλώνουν τα εισοδήματα τους , καταβάλλουν τους φόρους τους ή εκείνη τη βεβαίωση απο το Centrelink που παίρνουν κάθε χρόνο. Τελικά ότι έχει σχέση με την εφορία εδώ στην Αυστραλία.

στ) Να στείλουν στην Ελλάδα και τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου, εδώ στην Αυστραλία, δηλαδή το Tax File Number τους.

ζ) Γιά όποια έγγραφα συμπληρώσουν και για ότι δηλώσουν μέσα στην διαδικασία αυτή, χρειάζεται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση τους στο Προξενείο για να επικυρωθεί το γνήσιο της υπογραφής των συμπαροίκων, ότι δηλαδή είναι αυτοί οι ίδιοι που υπογράφουν και δηλώνουν ότι δηλώνουν κατά περίπτωση

η) Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να εκδώσουν και μία διεθνή επιταγή, γνωρίζουν οι τράπεζες πως γίνεται αυτό, για το ποσόν των 150 ευρώ.

θ) Αν θέλουν τώρα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και ανοιχθεί ο λογαριασμός σε Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα της επιλογής τους έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να μπαίνουν τα χρήματα εκεί και να παραμένουν εκεί, μέχρι να πάνε οι ίδιοι να τα αναλάβουν και η δεύτερη επιλογή τους να δώσουν εντολή σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους στην Ελλάδα, μέσω ενός πληρεξουσίου για να τους στέλνει τα χρήματα εδώ, με το όποιος κόστος έχει αυτό και όποτε θέλουν.

Νομίζω ότι είναι αρκετά κατανοητά αυτά, οποιαδήποτε σχόλια ίσως πια δεν έχουν νόημα, αυτή ειναι η εγκλύκλιος των ασφαλιστικών φορέων στην Ελλάδα δηλαδή ο νόμος και απλά πρέπει να υπακούσουμε...

Καλη μας δύναμη!

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...