Tuesday, June 3, 2014

PROMAKHOS - The movie!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρθρο δημοσιεύτηκε κατ΄ αποκλειστικότητα στην Αυστραλία για το συγκεκριμένο θέμα, στο φύλλο της Ελληνικής Εφημερίδας του Σύδνεϋ "ΚΟΣΜΟΣ" σήμερα 3 Ιουνίου 2014!

Γράφει και επιμελείται ο 
Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός συγγραφέας
Ραδιοφωνικός Παραγωγός








P R O M A K H O S
(ΠΡΟΜΑΧΟΣ)



Μια ταινία υπο την αιγίδα της γλαυκώπιδος Αθηνάς Παλλάδος , του ΕΟΤ καθώς και Heritage & Museums, http://www.heritage-museums.com



Πρόμαχος (PROMAKHOS) : Ενα απο τα ονόματα που απεδίδονταν στην Θεά Αθηνά, γνωστό και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς Προμάχου. Ηταν ένα κολοσσιαίο έργο γλυπτικής στην αρχαία Αθήνα. Τοποθετημένο
στην Ακρόπολη των Αθηνών ευρίσκετο μεταξύ των Προπυλαίων και του Ερεχθείου και ήταν ορατό από μεγάλη απόσταση, ακόμα και από τα καράβια που έπλεαν ανοιχτά του ακρωτηρίου του Σουνίου, πού όπως λέει η παράδοση λαμπύριζε στον ήλιο η αιχμή του δόρατος της θεάς. Η θεά ήταν πάνοπλη και το άγαλμα υπήρχε στη θέση του μέχρι το έτος 395 μ.χ. από όπου μετά σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή αφαιρέθηκε και καταστράφηκε απο τους χριστιανούς. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ορδές των Γότθων κατέφθασαν στην Αττική, νεοφώτιστοι τότε χριστιανοί, ο ηγέτης τους ο Αλάριχος το είδε και φοβήθηκε.



Ουσιαστικά, η πρώτη Ελληνοαγγλογαλλική κινηματογραφική συμπαραγωγή με θέμα και άξονα της τον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρα τους Αθήνα, απο το Βρεττανικό μουσείο. Μια δραματική δικαστική ταινία και ο αγώνας δύο δικηγόρων ενώπιον των Βρεττανικών δικαστηρίων για την επιστροφή των γλυπτών που «έκλεψε» ο λόρδος Ελγιν απο τον Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ενα θέμα που ευαισθητοποιεί κάθε Ελληνική ψυχή στις άκρες της γής, γίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφική παραγωγή και θα προβληθεί σ όλες τις άκρες της γής για να αφυπνίσει όλες τις ανήσυχες ψυχές Ελληνικές και μή και να ενισχύσει το δίκαιο αγώνα του Ελληνικού Εθνους στην διεκδίκηση των πατρώων δικαιωμάτων του, για τον επαναπατρισμό των γλυπτών «μαρμάρων» του ναού της Παλλάδος Αθηνάς στο σύγχρονο μουσείο της Ακροπόλεως. Η αγάπη όλου του Ελληνισμού, θα πρέπει έμπρακτα να περιβάλει την προσπάθεια αυτή. Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες των κινηματογράφων της Ελλάδας το φθινόπωρο και επέκεινα στις αίθουσες όλου του κόσμου. Ηδη ξεκίνησαν οι διεργασίες για την προβολή της ταινίας και στην Αυστραλία και η ελπίδα όλων μας είναι να απολαύσουμε αφυπνιζόμενοι παράλληλα την προβολή της εδώ στους Αντίποδες. Ενα μοναδικά εξαιρετικό σενάριο, επενδεδυμένο με τέλεια φωτογραφία, μουσική και εκλεκτές ερμηνείες ξένων και Ελλήνων ηθοποιών, για ένα αποτέλεσμα που θα εντάξει την ταινία αυτή στο Πάνθεον των μεγαλύτερων δημιουργημάτων της έβδομης τέχνης και κυρίως θα σφραγίσει τις καρδιές όσων ανά τον κόσμο είναι και αισθάνονται Ελληνες.

Σύγχρονος και ύψιστος φόρος τιμής, σύμβολο αγώνα και πνευματικής δημιουργίας αποκαλύπτει η ταινία σημαντικά ιστορικά στοιχεία καθώς επίσης προβάλλει τον Ελληνικό πολιτισμό ως απαρχή του παγκόσμιου πολιτισμού. Ωστόσο έχοντας ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, πλέον ευρίσκεται για επεξεργασία στά στούντιος των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου θα παραδοθεί έτοιμη για προβολή , στις αρχές του φθινοπώρου του βορείου ημισφαιρίου, στην Ελλάδα και κατόπιν όπως προείπαμε, σε όλες τις άκρες της γής.

Με βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, και την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου , της ευχόμαστε καλοτάξιδη και καλή επιτυχία.



Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:



Είναι μιά ταινία με θέμα την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα που γυρίζεται από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2012 σε διάφορα σημεία της χώρας μας. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους των ελληνικής καταγωγής αμερικανών σκηνοθετών Τζον και Θόδωρου (Κόρτι) Βούρχη, Τιτλοφορείται «Πρόμαχος» και πρωταγωνιστής στον ρόλο ενός ελληνικής καταγωγής αμερικανού δικηγόρου είναι ο Παντελής Κοντογιάννης, ο οποίος, όπως ο ήρωας που υποδύεται, είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ... η συνέχεια επί της οθόνης.



Περί της ταινίας:

Τίτλος : ΠΡΟΜΑΧΟΣ 

Σενάριο – σκηνοθεσία: John Voorhees, Coerte Vourhees

Κάμερα: Πάνος Γκόλφης

Παραγωγή: Kim Vorhees

Διεύθυνση παραγωγής: Ακάθιστη Βεκρή, Γεωργία Σαραντοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής Λονδίνου: Malcolm Walker, Itasca films, Stamos Birsim, Olyvon films

Διευθυντής παραγωγής: Ακης Πετρινιώτης

Σχεδιασμός παραγωγής: Αλίκη Ματσούκα

Casting: Ακάθιστη Βεκρή, Πέννυ Αδαμοπούλου

Μουσική: Λάουρα Γκίνη

1st AC: Pygmalion Kallimeris, Will Sullivan


2nd AC: Alexis Tsoupras


DIT & data management: Alexis Tsoupras
Sound engineer: Spyros Aravositas
Boom operator: Leo Nase

Make-up artists: Effie Geroulakou, Mania Viskadouraki

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαϊνα

Steadicam: George Grammatikos, George Petrakis, Michael Tsimperopoulos, Theodosis Tzavaras, Avgoustis Katrakis
Gaffers: Gregory Moschos, Christos Moschos
Location scouter: Jacob Vroutsis


Syntagma start scene camera operator: Zafeiris Haitidis
Production assistants: Kostas Economou, Joan Agrapidaikis, Alex Alevras
BT 
Locations: New York, London, Istanbul, Hague, Athens, Kavala, Aigina

S photographer: Gregory Thanopoulos

Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Giancarlo Giannini
Pantelis Kodogiannis
Paul Freeman
Michael Byrne
Georges Corraface
Yorgo Voyagis
Kassandra Voyagis
Karim Kassem
Spyros Fokas
Pygmalion Dadakaridis
Theodoros Katsafados
Kelly Eleftheriou
Mixalis Iatropoulos
Dimitris Kapetanakos
Little Eleni: Teodora Kaltsou
Little Andreas: George Garoufalis

Χώρες γυρισμάτων: Ελλάδα, Αγγλία (Λονδίνο), ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Τουρκία

Το είπαν οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία:

Κασσανδρα Βογιαντζη ( Στο ρόλο της Ελένης ως δικηγορος)



Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρια να συμμετασχω σε μια ταινια με τόσο σημαντικό θέμα! 

Τα μάρμαρα του Παρθενωνα βρίσκονται Στην Μ. Βρετανία εδω και 200 χρόνια και αυτη η ταινια βαζει για αλλη μια φορα στο προσκηνίο ενα τοσο σοβαρο Εθνικο θεμα για όλους!

Είχα πολλά χρόνια να ερθω στην Ελλάδα και είναι πραγματικά μεγαλη μου χαρα η συυμετοχη μου αυτη!

Ο ρόλος της Ελενης στην ταινία για εμενα αντιπροσωπευει το Ελληνικο πάθος και την ελπίδα για ενα εθνος ολοκληρο!

Η Ελενη έχει την πιστη και ως Ελληνιδα δικηγόρος κάνει τα πάντα μέσα στο δικαστικό πλαίσιο για να αποδειξι ότι τα μάρμαρα ανοικουν στην Ελλάδα.

Να πω εδω ότι όταν είχα γυρισμα πανω συην Ακρόπολη εννοιωσα μεγαλη περηφάνια χαρα απεριγραυτη να εκφρασω με λεξεις και συγκινηση!

Οι σκηνοθετες Corte και John Voorhees μου μιλησανε για τον Προμακχο πριν από 2 χρόνια, μετά από πολυ προσπάθεια από την πλευρά τους η ταινία έγιναι πραγματικότητα, ελπίζω να κυνισουμε ενδιαφέρον για τα μάρμαρα και να γινει εμπνευση για την την επιστροφη τους εκει που ανήκουν!


Πυγμαλίων Δακαδαρίδης (στο τόλο του υπουργού πολιτισμου)

Πιστέυω ότι πρέπει τα πράγματα να γυρίζουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην ταινία και λόγω θέματος αλλά και λόγω εμπειρίας και γνω΄σης να δουλεύεις με τόσο άξιους ανθρώπους. Ευχαριστώ πολύ!


Παντελης Κοντογιάννης (Στο ρόλο του Ανδρεα ως δικηγόρος)


Είχα γνωρίσει τους αδελφούς Βούρχη στο Λος Αντζελες. «Από την πρώτη κιόλας ημέρα της επαφής μας, τέλη Μαΐου του 2011, ήρθε στην κουβέντα μας ο Παρθενώνας. Θυμάμαι πόσο είχα πληγωθεί όταν είχα δει τα μνημεία στο Βρετανικό Μουσείο. Θυμάμαι επίσης εκείνη την εκπληκτική σκηνή στη "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν όπου βλέπουμε τη Μελίνα Μερκούρη που θα αφιερωνόταν τόσο πολύ στην επιστροφή τους να τα κοιτάζει...».ο «Πρόμαχος» θα είναι μια ταινία που θα πληροφορεί το κοινό για το ζήτημα των Γλυπτών. «Για ποιον λόγο το Βρετανικό Μουσείο έχει το δικαίωμα να κρατά αυτά τα μνημεία; Δυστυχώς στην Ελλάδα το απλοποιούμε κάπως λέγοντας απλώς "μας τα πήραν". Πιστεύω ότι η ταινία θα ανοίξει έναν διάλογο κάνοντας τον κόσμο να αναρωτηθεί αν έχει πράγματι γίνει από την πλευρά της Ελλάδας μια σωστή προσπάθεια, με στρατηγική, για την επιστροφή των Γλυπτών. Γιατί προσωπικά δεν το νομίζω».

Οι σκηνοθέτες John and Coerte Vorhees


«Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν», σημειώνουν οι δυο Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες. Και προσθέτουν: «Όραμά μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρει απήχηση στους σημερινούς νέους».



Θοδωρής Κατσαφάδος – (στο ρόλου του πρωθυπουργού της Ελλάδας )


Χαίρομαι πολύ που έπαιξα στην ταινία "PROMAKHOS" γιατί το θέμα της αφορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι. Επίσης η σκηνοθεσία και ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Άφησα για το τέλος την χαρά μου που συμμετέχω σε μια ταινία με τόσο υπέροχους ηθοποιούς. Καλή μας επιτυχία, 



Ακάθιστη (Kάθη) Βεκρή (Line Producer,Casting Associate)

Ειναι μεγαλη μου η χαρα να συμβαλλω τοσο σημαντικα στην δημιουργια αυτης της σπουδαιας για ολους του Ελληνες ταινία! Δεν ειναι τυχαιο που ξαφνικα ολοι μιλουν διεθνως και ανοικτα πλεον για τον επαναπατρισμο των γλυπτων!

Ευελπιστω να γινει οσο τον δυνατο αποτελεσματικοτερη αυτη η δραση μας και να φερει τα καλυτερα δυνατα για όλους αποτελεσματα!


Θέλω απο καρδιάς να ευχαριστήσω το υπέροχο συνεργειο τούς άξιους συνεργάτες, τους καταξιωμένους που με την δουλειά τους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα καθως και την εμπνευσμένη συνθέτρια Λάουρα Γκινη που υπογραφει το soundtrack της ταινίας καθως και την διεθνη Μετζο Σοπρανο Ειρήνη Τσιρακίδη που συμμετεχει αλλα και τον Μοναδικα εμπνευσμένο ερμηνευτη που απογειωνει τον Υμνο για την Αθηνά κυριο Παναγιώτη Καπερνεκα.

Σας ευχαριστω ολους για την υπεροχη συνεργασια!


PAUL FREEMAN
I was thrilled to have the opportunity to visit Athens again after an absence of 30 plus years.
At that time, I was able to wander freely over the Parthenon, but this was a mixed blessing for everyone else was free to wander too and the site was a tip. Athens did not seem the gleaming city of legend at that time. So to return to find an impeccable city, boasting an extraordinary world class museum on a well preserved and illuminated site, was a tremendous pleasure.
I am afraid the plight of the Parthenon marbles has not been at the forefront of my consciousness and, therefore, I was doubly delighted to receive an historical update about the controversy and to be able, through the medium of cinema, to contribute something to that debate. I have always been of the opinion that whatever artefacts were taken by colonial or occupying powers should be returned. The enormous gap in the Greek heritage which is exposed on the Temple is an evident wrong crying to be corrected.


I hope "Promakhos" will be able to amplify the voices calling for repatriation of the Marbles. Certainly the passion and commitment of the entire Voorhaas family is a powerful force and it was an honour to be able to join them. The seemingly boundless energy and enthusiasm of our two co-directors will certainly go a long way to making this film a success. I wish them and all those fighting to have the Marbles returned the greatest fortune.


Michael Byrne

I was very pleased to have worked on something which is so important to the people of Greece and which might contribute a voice to the growing voices over the injustice of the marbles not being in the Parthenon.

It was also an extra enjoyment that the film was being produced and director by a family working together as a formidable engine.

I found the brothers to be enthusiastic intelligent and talented.

And wish you all luck with the venture.



Στις 7 Ιανουαρίου 2014 το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, εκδίδει το παρακάτω δελτίο τύπου:


«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και συγκινητικό που δυο νέοι άνθρωποι με ρίζες στην Ελλάδα, με οικογένειες που κρατούν τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και με καριέρα στον διεθνή κινηματογράφο, επιστρέφουν στη χώρα μας για να γυρίσουν μια ταινία γύρω από ένα θέμα που για μας σημαίνει πολλά, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε ένα διάλειμμα του γυρίσματος σκηνών της ταινίας των Κόρτι και Τζον Βούρχη «Πρόμαχος», μπροστά στον Παρθενώνα. 

Δεκάδες τουρίστες που επισκέπτονταν την Ακρόπολη είχαν μόλις παρακολουθήσει τη σκηνή όπου ο Γιώργος Χωραφάς ξεναγεί την Κασσάνδρα Βογιατζή στον Ιερό Βράχο. 

Θέμα της ταινίας είναι ο έρωτας δυο νέων, που αναπτύσσεται μέσα από τον κοινό αγώνα τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. 

«Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν», σημειώνουν οι δυο Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες. Και προσθέτουν: «Όραμα μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρίσκει απήχηση στους σημερινούς νέους». 

«Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω σ’ αυτή την προσπάθεια και για να συγχαρώ τους συντελεστές της», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που ενδιαφέρθηκε για την καταγωγή και τη σταδιοδρομία των μελών του συνεργείου, κυρίως γόνους Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, ή νέους συμπατριώτες μας που σπούδασαν και εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, δίχως, όμως, να ξεχάσουν τις ρίζες τους. Και συνέχισε: «Κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους αδελφούς Κόρτι και Τζον Βούρχη, τον Γιώργο Χωραφά, τον Γιώργο και την Κασσάνδρα Βογιατζή, τον Σπύρο Φωκά, τον Παντελή Κοντογιάννη και, ασφαλώς, τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι και τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας. Χαίρομαι που τόσο καταξιωμένοι καλλιτέχνες προσφέρουν το ταλέντο τους σε μια προσπάθεια που δε συνδέεται με κάποιο είδος εθνικού εγωκεντρισμού, αλλ’ αντίθετα με την αντίληψη ότι τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάζει ενιαία, εκεί όπου δημιουργήθηκαν και ανήκουν, και όχι τεμαχισμένα». 


Η ταινία «Πρόμαχος» θα συνεχίσει τα γυρίσματά της στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και οι δημιουργοί της φιλοδοξούν να είναι έτοιμη για να συμπεριληφθεί στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. 


Η επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας στο facebook είναι



Το υλικό για την πρώτη αυτή παρουσίαση της ταινίας, είναι μια ευγενική προσφορά της διευθύντριας παραγωγής στην Ελλάδα, Κας Ακάθιστης (Κάθη) Βεκρή από την Αθήνα για την ελληνική εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ» του Σύδνεϋ σε αποκλειστικότητα και την ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία!


Πηγή: http://andreikelo.blogspot.com/2014/06/promakhos-movie.html#ixzz33ZgiUryl
Follow us: ToAndreikelo on Facebook

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...