Sunday, May 25, 2014

Κληρονομιά (Ποιοί κληρονομούν όταν δεν υπάρχει διαθήκη;)



Γράφει και επιμελείται ο
 Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος 
0421 969 172

Συχνά απασχολούν τους Ελληνες συμπαροίκους μας, θέματα όπως η κληρονομική διαδοχή. Επειδή υπάρχουν διαφορές στην κληρονομική διαδοχή, εξ αδιαθέτου, δηλαδή όταν δεν υπάρχει διαθήκη του κληρονομουμένου , μεταξύ του Αυστραλιανού δικαίου και του δικαίου της Ελλάδας, θεωρούμε ότι με λίγα λόγια θάτανε καλό να αναφέρουμε επιγραμματικά, ποιοί καλούνται στις τάξεις κληρονομιάς, ανάλογα με την συγγένεια που ειχαν με τον κληρονομούμενο, για να γνωρίζουν εκείνοι οι συμπάροικοι που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο, έχουμε έξι τάξεις κληρονομικής διαδοχής και επιγραμματικά εκθέτουμε παρακάτω:

ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ

Ως κληρονόμοι στη πρώτη τάξη καλούνται:

• 1. οι κατιόντες (παιδιά) του κληρονομουμένου κατ’ ισομοιρία (κατά ίσα μερίδια) σε ποσοστό ¾ και

• 2. O επιζών σύζυγος κατά ¼..

ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΞΗ

Ως κληρονόμοι στη δεύτερη τάξη καλούνται:

1. οι γονείς του κληρονομουμένου (κατ’ ισομοιρία)

2. τα αδέλφια του (κατ’ ισομοιρία)

3. τα τέκνα των αδελφών του (ανίψια του) κατά ρίζες

4. και τα εγγόνια των αδελφών του (μικρανίψια του κληρονομουμένου) κατά ρίζες

5. ο επιζών σύζυγoς κατά ½.

ΤΡΙΤΗ ΤΑΞΗ

Ως κληρονόμοι στη Τρίτη τάξη καλούνται οι:

1. ο επιζών σύζυγος κατά ½.

2. οι παππούδες και οι γιαγιάδες του κληρονομουμένου και τα τέκνα (θείοι του κληρονομουμένου) και τα εγγόνια τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑΞΗ

Ως κληρονόμοι της τέταρτης τάξης, κληρονομούν οι:

1. O επιζών σύζυγος κατά ½

2. Oι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομουμένου, κατ’ ισομοιρία , ανεξαρτήτως αν ανήκουν στην ίδια ή σε διάφορες γραμμές.

ΠΕΜΠΤΗ ΤΑΞΗ

Αν δεν υπάρχουν συγγενείς της πρώτης, της δεύτερης , της τρίτης και της τέταρτης τάξης, ο επιζών σύζυγος καλείται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ολόκληρη τη κληρονομία.

ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ

Αν κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου δεν υπάρχουν συγγενείς από εκείνους που καλούνται από το νόμο, ούτε επιζών σύζυγος, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν συγγενείς από αυτούς που αναφέρονται στη πρώτη έως και τη πέμπτη τάξη, τότε ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος καλείται το Δημόσιο.

Η έκθεση των τάξεων της κληρονομιάς είναι τελείως απλουστευμένη και κατά σειρά. Στη συνέχεια των δημοσιεύσεων μας, θα αναλύσουμε στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας, μία μία της τάξεις της κληρονομιάς για καλύτερη κατανόηση, με τις ιδιαιτερότητες της και βεβαίως όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενη δημοσίευση μας, στην Ελλάδα υπάρχει το δικαίωμα της νόμιμης μοίρας και δεν επιτρέπεται παράλειψη ή αποκλήρωση μεριδούχου.



0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...