Sunday, May 11, 2014

Το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα!



Γράφει και επιμελείται

ο Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος

0421 969 172
e-mail:  athanasiadis.g@hotmail.com

Πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα και για ν αλλάξουμε λίγο θέμα στο διάστημα αυτό θα ασχοληθούμε με το δικαίωμα ψήφου. Συμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, που αποτελεί και τον θεμελιώδη νόμο του Ελληνικού κράτους, δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, έχουν αποκλειστικά και μόνο οι διαμένοντες στην Ελλάδα, και έχοντες την Ελληνική Ιθαγένεια. Δηλαδή, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στις εθνικες εκλογές και στις δημοτικές εκλογές, εκτός αν το διάστημα που γίνονται οι εκλογές, διαμένουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη του ευρωπαϊκου κοινοβουλίου (Ευρωεκλογές) δικαίωμα ψήφου, έχουν και οι Ελληνες πολίτες, που διαμένουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ψηφίζουν στις κατά τόπους Ελληνικές πρεσβείες. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια αλλοδαπούς και διαμένουν στην Ελλάδα. Εκεί σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση, θεωρητικά το δικαίωμα ψήφου επεκτείνεται και σε εκείνους. 

Ομως το θέμα έφτασε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου τελικά φαίνεται αντισυνταγματικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που έδωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας. Η Ολομέλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινήθηκε στο ίδιο σκεπτικό που είχε διατυπώσει το περασμένο έτος το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ , το οποίοι είχε αποφανθεί ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές οι εν λόγω διατάξεις κρίνοντας ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα και με πληροφορίες Αθηναϊκής εφημερίδας, η απόφαση ελήφθη απο την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία.



Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση. Δηλαδή, προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση πολιτογράφησης με το ελληνικό έθνος. Αντίθετα, η μειοψηφία έκρινε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.



Τελικά η σκέψη είναι, αν είναι τόσο εύκολο εάν κάποιος αλλοδαπός που πρόσφατα απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, αποκλειστικά και μόνο με τυπικά κριτήρια, να έχει και δικαίωμα ψήφου, για την τύχη και την πορεία ενός έθνους. Δηλαδή, άν έχει απόλυτα ελληνική συνείδηση, αγαπά την Ελλάδα πραγματικά σαν πατρίδα του ή η ψήφος του καθορίζεται απο οικονομικά και μόνο κριτήρια. Και αυτό το σκεπτικό έχει να κάνει ότι τελικά επειδή η ψήφος καθορίζει την τύχη του ελληνικού έθνους και κράτους και την πορεία τους, δεν αφορά μόνο τα οικονομικά θέματα αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, στο συγκεκριμένο χώρο που υπάρχει, τις διεθνείς της σχέσεις, τις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη με βάση κριτήρια πέρα απο τα οικονομικά και εθνικά (όπως θέματα θρησκείας, εθνικά συμφέροντα, οριοθέτηση ή αμφισβήτηση συνόρων, εσωτερική αντιμετώπιση κοινωνικών και ιδεολογικών θεμάτων κλπ.) 

Για το λόγο αυτό, το θέμα παραπέμφθηκε στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, του οποίου τελικά η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο απο τους νομικούς κύκλους της Ελλάδας, αλλά και απο τους πολίτες της χώρας, είτε είναι εξ αίματος Ελληνες υπήκοοι ή έχουν αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα ψήφου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και ότι ο καθένας που προσέρχεται να το ασκήσει το κάνει με κριτήριο και γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.


Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
To άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδο ΚΟΣΜΟΣ του Σύδνευ στις 14-5-2014

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...