Sunday, May 4, 2014

Δικαίωμα οίκησης



Γράφει ο

Γιώργος Αθανασιάδης

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

0421 969 172
athanasiadis.g@hotmail.com


Δικαίωμα οίκησης

(επιγραμματική αναφορά στο δικαίωμα αυτό, όπως θα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ του Σύδνευ)

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδα μιλήσαμε για την επικαρπία και την οίκηση. Και οι δύο αυτοί όροι είναι νομικοί όροι, του εμπράγματου δικαίου του Ελληνικού Αστικού Κώδικα, και είναι δικαιώματα με την έννοι της προσωπικής δουλείας πάνω σε ένα ακίνητο. Δηλαδή, μεταβιβάζοντας ένα ακίνητο κάποιος στα παιδιά του, για παράδειγμα, ενώ είναι εν ζωή, συνήθως με γονική παροχή, μπορεί να κρατήσει το δικαίωμα οίκησης. Αναλυτικότερα αυτό σημαίνει, ότι ναι με διαθέτω, μεταβιβάζω το ακίνητο μου, το σπίτι μου στην Ελλάδα, σε κάποιο ή σε όλα τα παιδιά μου, αλλά δεν θέλω να το πουλήσουν, τουλάχιστον όσο είναι εν ζωή οι γονείς. Η επιθυμία των γονέων είναι να μπορούν να διαμένουν στο ακίνητο όσο ζουν. Τότε κατά το χρόνο της μεταβίβασης του ακινήτου, πολύ απλά παρακρατούν υπέρ αυτών το δικαίωμα οίκησης. Μπορούν να διαμένουν σ αυτό μέχρι και ο τελευταίος εκ των γονέων αποβιώσει. Αυτό αποτελεί, ένα βάρος, μια δουλεία του ακινήτου, και είναι η προσωπική δουλεία της οίκησης όπως αυτά περιγράφονται στα άρθρα 1183 έως 1187 του Αστικού Κώδικα.

Δηλαδή η προσωπική δουλεία της οίκησης συνίσταται στο εμπράγματο και αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου να χρησιμοποιεί ως κατοικία ξένη οικοδομή ή διαμέρισμά της.

Τώρα όποιος έχει την οίκηση, έχει δικαίωμα να κατοικεί στην οικοδομή με την οικογένειά του και το ανάλογο προς την κοινωνική θέση υπηρετικό προσωπικό

Πρέπει όποιος έχει αποκτήσει ένα ακίνητο κατά ψιλή κυριότητα και όποιος ασκεί το δικαίωμα αυτό της οίκησης, πρέπει να γνωρίζουν ότι η οίκηση είναι αμεταβίβαστη και αποσβήνεται με το θάνατο του δικαιούχου. Στην οίκηση δεν υπάρχει αξίωση για παροχή ασφάλειας. Ο δικαιούχος δεν έχει υποχρέωση να ασφαλίσει την οικοδομή διότι εκτός απο το να μένει δεν έχει κάποιο άλλο δικαίωμα στο ακίνητο, ενω στην επικαρπία εκείνος που έχει την επικαρπία , μπορούν να απολαμβάνει και τους καρπούς του ακινήτου, δηλαδή να το νοικιάζει ή αν πρόκειται περί ακινήτου και με μεγάλους κήπους ή οτιδήποτε τότε στη κυριολεξία να απολαμβάνει τους καρπούς , δηλαδή να πουλά εκμεταλλεύεται την παραγωγή ή να το νοικιάζει σε τρίτους.

Οσον αφορά το νομικό καθεστώς της στην περίπτωση της οίκησης εφαρμόζονται κατά τα λοιπά αναλόγως οι γενικές διατάξεις για την επικαρπία ακινήτων, εφόσον συμβιβάζονται και με τη φύση της οίκησης.



0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...