Thursday, March 27, 2014

Δηλώσεις γάμων, γεννήσεων, βαπτίσεων, θανάτων, Ελλήνων που ζούν εκτός Ελλάδας στην Ελλάδα!



Γράφει ο
Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος

GEORGE ATHANASIADIS
 LAWYER
SYDNEY  Tel:  0421 969 172


Σε παλαιότερο άρθρο μας, γράψαμε για το τί είναι το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου - Tax File Number) και το ΑΜΚΑ (Αριθμος Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης - Social Security Number) και ποιά η χρησιμότητα τους, για τους Ελληνες της Αυστραλίας, σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, ειδικότερα
μετά την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας, του έτους 2008, για όλους τους Ελληνες που είχαν παλαιότερα δουλέψει στην Ελλάδα και δικαιούνται σύνταξη εκεί. Αυτά τα δύο μαζί με το διορισμό φορολογικού αντικλήτου στη Ελλάδα, (tax agent) είναι πλέον απαραίτητα για τη χορήγηση της συντάξεως των παροίκων.

Πέρα απο αυτό πρέπει πλέον να γνωρίζουν οι συμπάροικοι μας, ότι για να δηλώσουν στην Ελλάδα, σημαντκά γεγονοτα της ζωής τους (γάμοι, γεννήσεις, βαπτίσεις, θάνατοι) απαιτούνται ορισμένα δικαιολογητικά, τα οποία πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητα εφόσον ζούν στην Αυστραλία. Η εκτίμηση αυτή των συμπαροίκων μας, είναι ΛΑΘΟΣ και κυρίως όταν έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, ή θέλουν ν αφήσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους ή όπου αλλού επιθυμούν. Για να γίνει πλέον αυτό, πρέπει να δηλώνουν οι κληρονόμοι για παράδειγμα το θάνατο του κληρονομουμένου στο ειδικο ληξιαρχείο Αθηνών και εν συνεχεία στο Δήμο που ανήκουν. Και επειδή στην Ελλάδα, πάντα και ειδικότερα ΟΛΟΙ πληρώνουν εφορία, ζούν ή οχι εκεί, εφόσον έχουν περιουσία ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ στην Αυστραλία, πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα τα θέματα αυτά.

Ειδικότερα για να δηλωθεί ένας θάνατος που συνέβη, στην Αυστραλία , απο τούς κληρονόμους του θανόντος στο ειδικό ληξιαρχείο γεγονότων εξωτερικού στην Αθήνα χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της προξενικής πράξης θανάτου (εφόσον έχει δηλωθεί στο Ελληνικό Προξενείο της περιοχής που ζεί ο καθένας)
2. Αν ο θάνατος έχει δηλωθεί μόνο στις αρχές της Αυστραλίας (death certificate) αυτό, θα πρέπει να πάρει apostille και να σταλεί είτε μεταφρασμένο επίσημα απο εδώ στην Ελλάδα είτε να σταλει για μετάφραση εκεί, απο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας (που κοστίζει πολύ φθηνότερα).
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντος (τελευταίο εξαμήνου) , που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγγραφεί ο θάνατος του, αν δεν έχει προηγηθεί τακτοποίηση και εγγραφή του ίδιου και της οικογένειας του σε Δήμο στην Ελλάδα.
4. Υπεύθυνη δήλωση εκείνου του δηλώνει τον θάνατο στην Ελλάδα, στην οποία θα αναγράφονται ο ΑΦΜ (αριθμός φορολογικού μητρώου), το ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) καθώς και ο ασφαλιστικός φορέας του θανόντος (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κλπ.) αν υπάρχει αυτός ο τελευταίος. Αν δεν υπάρχει γράφεται στη δήλωση δεν υπάρχει.

Συνεπώς, αυτό που καταλήγει σαν συμπέρασμα είναι ότι, ΠΛΕΟΝ στην Ελλάδα, όπου όλα γίνονται μέσω του ιντερνετ, πρέπει όλοι οι πάροικοι να τακτοποιήσουν, τις εγγραφές των γάμων, γεννήσεων, θανάτων κλπ. των μελών της οικογενείας τους, έστω και αν αφήσουν διαθήκη για την περιουσία τους στην Ελλάδα, διότι εφόσον δεν τα τακτοποιήσουν οι ίδιοι όσο ζούν, αφήνουν στα παιδιά τους εκτός απο την περιουσία τους και ένα σωρό άλλα προβλήματα, που χρειάζονται τότε διπλό κόπο και δαπάνη για να γίνουν.

Το άρθρο αυτό θα δημοσιευτεί και στο φύλλο της εφημερίδας "ΚΟΣΜΟΣ της τρίτης ηλικίας" εδώ στο Σύδνευ την Τετάρτη 2/3/2014.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την γρήγορη και με το μικρότερο κόστος τακτοποίηση όλων αυτών των θεμάτων που σας αφορούν και θα ακολουθήσει ενημέρωση σας για τη δήλωση γάμων, γεννήσεων, διαζυγίων κ.λ.π.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ!

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...