Tuesday, March 25, 2014

Φορολόγηση περιουσίας και σύνταξη διαθήκης για την Ελλάδα.



Γράφει ο

Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος
0421 969 172

Ολοι οι Ελληνες , κάτοικοι εξωτερικού και της Αυστραλίας, εφ όσον έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, αστικά ακίνητα, ή κτήματα στην περιφέρεια και τους τόπους καταγωγής τους, υποχρεούνται πλέον ναυποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος ή να δηλώνουν τα σχετικά έντυπα Ε1 και Ε9 και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Νέο στοιχείο απο 1/1/2014 είναι ή μείωση φόρου μεταβίβασης στο 3% απο 10% που ήταν, ενώ παράλληλα προσετέθη και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, όπως ισχύει πάντα και εδώ στην Αυστραλία . Επίσης αντικαθίσταται το περίφημο "χαράτσι" απο τον νέο φόρο ΕΦΙΑ (ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων) και καθίστανται υπόχρεοι στην καταβολή του φόρου αυτού και οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων για τα ποσά 2 - 15 Ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα τη χρήση , τη περιοχή και άλλους συντελεστές. Επιπλέον καμία μεταβίβαση στην Ελλάδα, δεν θα γίνεται αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ότι κατεβλήθησαν οι αναλογούντες φόροι ΦΑΠ την τελευταία πενταετία. Συνεπώς, ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού να ρυθμίσουν ΑΜΕΣΑ τις υποχρεώσεις τους, σε σχέση με τα ακίνητα τους στην Ελλάδα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και δυσκολίες στο μέλλον. Καθιερώνεται πλέον η δια πληρεξουσίου, υποχρέωση ορισμού αντικλήτου λογιστή (tax agent) στην Ελλάδα.

Επίσης ένα άλλο θέμα που είναι ουσιαστικής σημασίας για την παροικία μας εδώ στην Αυστραλία και όχι μονο, είναι το θέμα της τακτοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους στην Ελλάδα , από τους συμπαροίκους . Εκείνο που αντιμετωπίζεται πολλές φορές σαν όχι τόσο σπουδαίο γεγονός, αλλά στην συνέχεια δημιουργεί πολλά προβλήματα, είναι το θέμα της διαθήκης. Οι περισσότεροι συμπάροικοι μας, θεωρούν ότι αν αφήσουν κληρονομιά στα παιδιά τους την περιουσία τους, με διαθήκη εδώ στην Αυστραλία, έχουν λύσει το θέμα. Δεν είναι έτσι όμως τις περισσότερες φορές και μετά τα παιδιά ή οι όποιοι κληρονόμοι μπλέκουν σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες στην Ελλάδα. Εκείνο που δυσκολεύει τα πράματα, είναι ότι διαφορετικά αντιμετωπίζει το θέμα της κληρονομιάς ο Αυστραλιανός νόμος και διαφορερικά ο Ελληνικός. Και το ερώτημα είναι τι γίνεται σ αυτές τις περιπτώσεις; Εκείνο που γίνεται είναι να «τρέχουν» κυριολεκτικά οι κληρονόμοι και να μη φτάνουν, για τα περιουσιακά τους θέματα στην Ελλάδα, ενώ η λύση είναι πάρα πολύ απλή. Στις περιπτώσεις που κάποιος συμπάροικος έχει περιουσία στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, συντάσσει μια διαθήκη εδώ στην Αυστραλία σε δικηγόρο Αυστραλίας όπως προβλέπει ο νόμος και μία διαθήκη ιδιόγραφη ξεχωριστή για την διανομή της περιουσίας του στην Ελλάδα , μετά το θάνατο του. Ετσι έχει τακτοποιήσει κανονικά τα θέματα του και εν συνεχεία δεν έχουν περιπλοκές και δικαστήρια και φασαρίες οι κληρονόμοι του. Αυτό το τόσο απλό θέμα, καταλήγει σε φασαρίες και προβλήματα που δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπάρχουν.


Από τα επόμενα φύλλα της εφημερίδας θα δημοσιευτούν άρθρα που θα αφορούν στα θέματα τα κληρονομικά , με απλά λόγια ώστε να μπορούν οι συμπάροικοι μας, να καταλάβουν πως πρέπει να συντάσσουν τις διαθήκες τους όσοι το επιθυμούν και ποιοί καλούνται απο το νόμο με σειρά να τους κληρονομήσουν και σε ποια μερίδια.

Σημείωση:  το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας "ΚΟΣΜΟΣ" στο Σύδνεϋ, στις 26-3-2014

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...