Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος
Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
NSW LAW SOCIETY member
Οι κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής αλλάζουν, καθώς επίσης και οι οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις, αλλά όμως όχι μόνο στις εποχές αλλά και απο τόπο σε τόπο. Αυτό όμως που δεν αλλάζει ποτέ, είναι οι σχέσεις γονέων και τέκνων και ειδικότερα τα αισθήματα των γονέων απέναντι στα παιδιά τους. Γιά τον λόγο αυτό, οι γονείς ή όσοι απο εκείνους σκέπτονται πιό ώριμα, με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θάρθει εκείνη η απευκτέα στιγμή στη ζωή τους, θέλουν να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους θέματα προς τα παιδιά τους. Αλλοι αφήνουν διαθήκες, άλλοι δωρίζουν και άλλοι προβαίνουν σε γονική παροχή. Ακολουθούν λίγα λόγια για τον τρόπο αυτόν μεταβίβασης περιουσιακών μας στοιχείων (ακινήτων συνηθέστερα) προς τα παιδιά μας, και ειδικά όσων έχουμε ακίνητα στην Ελλάδα και ζούμε στο εξωτερικό.
Γονική παροχή είναι η παροχή περιουσίας από οποιονδήποτε γονέα σε τέκνο με σκοπό είτε τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας είτε για την έναρξη ή εξακολούθηση επαγγέλματος.
Η παροχή περιουσίας ορισμένου ύψους από γονέα σε τέκνο δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Για την γονική παροχή απαιτείται σύμβαση μεταξύ του γονέα που παρέχει και του τέκνου. Η γονική παροχή γίνεται χωρίς αντάλλαγμα από την πλευρά του τέκνου. Αν αφορά κινητά πράγματα συστήνεται άτυπα, ενώ αν αφορά ακίνητο πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη και να μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο.
Η γονική παροχή δεν ανακαλείται εκτός αν υπερβαίνει το μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Αν θέλετε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας και ευρίσκεται εκτός Ελλάδος ή Αυστραλίας, στείλτε μας e-mail στο athanasiadis.g@hotmail.com και θα σας απαντήσουμε, γιατί όπως πάντα λέμε, το κάθε θέμα στα νομικά έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και κανένα δεν είναι ίδιο όσο και άν φαίνεται έτσι!
0 σχόλια:
Post a Comment