Sunday, June 24, 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΠΕΡΙ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
            Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 13-6-2012
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΠΕΡΙ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

    Με ιδιαίτερη έκπληξη γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα απόπειρας άδικης στοχοποίησης των Ελλήνων Δικηγόρων – και μάλιστα κατά τρόπο όλως αναπόδεικτο, που βρίθει γενικεύσεων και αναληθειών – εξέλιξη η οποία ξενίζει, ειδικά όταν προέρχεται από το συνάδελφο και γνώστη της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, κ. Μάκη Βορίδη.
    Οι σχετικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται λόγος για «συστηματικά φοροδιαφεύγοντες Δικηγόρους», στρέφονται απαξιωτικά κατά του συνόλου του δικηγορικού σώματος, τη συντριπτική πλειονότητα του οποίου απαρτίζουν νομοταγείς και ευσυνείδητοι φορολογούμενοι που – ανάλογα με τις δυνάμεις τους – εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Ο καθένας, βέβαια, χαρακτηρίζεται από τις δηλώσεις του και την προσωπική του διαδρομή, η οποία δύναται και να προσδώσει αξία στα λεγόμενά του ή να τα θέσει στο περιθώριο και στην ανυποληψία.
Ως Έλληνες Δικηγόροι ουδέποτε φυσικά εκφράσαμε πρόθεση αποφυγής της συνεισφοράς μας στα δημόσια βάρη στο μέτρο που μας αναλογεί. Από την άλλη πλευρά, δεν διστάζουμε να καταδικάσουμε τυχόν μεμονωμένες έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές συναδέλφων, οι οποίες ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές να χαρακτηρίσουν συνολικά και χωρίς διάκριση έναν ολόκληρο κλάδο με σημαντική και διαχρονική παρουσία και προσφορά στη χώρα. Άλλωστε, μόνο επιλεκτική μπορεί να χαρακτηριστεί η παράβλεψη του αδιαμφισβήτητου γεγονότος πως κατά το τελευταίο έτος (2011) ο αριθμός των Δικηγόρων που δεν παραστάθηκαν ούτε καν κατά τη συζήτηση μίας υπόθεσης αυξήθηκε ραγδαία και κατά τρόπο πρωτοφανή, φτάνοντας τις 7.097, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 32,8% των Δικηγόρων της Αθήνας, στοιχείο που καταδεικνύει την εισοδηματική κατάσταση του μέσου συναδέλφου, ιδίως δε του νέου που δοκιμάζεται σκληρά στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.
Είναι αυτονόητο πως – στα πλαίσια μιας συντεταγμένης και ευνομούμενης Πολιτείας, όπως είναι η Ελληνική – όποιος διαθέτει στοιχεία αναφορικά με συγκεκριμένες συμπεριφορές που παραβιάζουν τους νόμους οφείλει να τα καταθέτει αρμοδίως στους προβλεπόμενους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς και όχι να επιδίδεται στη διάδοση αναπόδεικτων διαπιστώσεων και γενικόλογων δήθεν καταγγελιών με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Το γεγονός ότι η Πολιτεία και όσοι έχουν ταχθεί να την υπηρετούν από θέσεις ευθύνης – μεταξύ αυτών και ο κ. Μάκης Βορίδης – αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω επιθυμίας αποφυγής του λεγόμενου πολιτικού κόστους, δεν παρέχει σε κανέναν το δικαίωμα να μεταθέτει το βάρος της σχετικής ευθύνης σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο, προβαίνοντας σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που δεν συμβαδίζουν με την καθημερινότητα και την εισοδηματική κατάσταση του μέσου Δικηγόρου. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει από τους κατά καιρούς επικριτές του δικηγορικού σώματος που ασχολούνται κατ’ επάγγελμα με την πολιτική ότι αυτοί που έχουν κατ’ επανάληψη διωχθεί και καταδικαστεί για φορολογικά και λοιπά οικονομικής φύσης αδικήματα είναι κυρίως πολιτικοί, ακόμα και Υπουργοί, και όχι φυσικά Δικηγόροι. 
    Η εν λόγω επίθεση, εκδηλωθείσα όλως αναίτια, δεν μπορεί παρά να γίνεται αντιληπτή ως μέρος μιας έντεχνης (και δυστυχώς επαναληφθείσας και στο παρελθόν, με ανάλογες δηλώσεις του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου) προσπάθειας δημιουργίας στα μάτια της κοινωνίας της εικόνας των Δικηγόρων ως δήθεν προνομιούχων και φοροφυγάδων, με αποτέλεσμα την πρόκληση αποπροσανατολιστικών και άκρως διχαστικών αντιδράσεων ανάμεσα σε επιμέρους κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...