Sunday, October 12, 2014

Προσοχή! Ανοίγει ξανά το Κτηματολόγιο σε περιοχές της Ελλάδας
Γράφει και επιμελείται ο

Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος

ΣΥΝΔΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

E-MAIL: athanasiadis.g@hotmail.com

Tel: 0421 969 172

Ανοίγει ξανά έπειτα από τέσσερα χρόνια το Κτηματολόγιο για τον Δήμο Αθηναίων. 


Αυτό είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και όσοι συμπάροικοι μας έχετε ακίνητα στην Αθήνα, στην ευρύτερη
περιοχή του Δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να έχετε το νού σας και παράλληλα, εαν κάποιος φροντίζει το ακίνητο σας να σας ειδοποιήσει.

Συνεπώς οι 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2008 δήλωσαν 1,2 εκατ. δικαιώματα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου - όταν λάβουν ταχυδρομικά τις σχετικές ενημερώσεις - να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν, σε περίπτωση εσφαλμένης εγγραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.


Παράλληλα, σε έναν χρόνο δηλαδή απο το έτος 2015 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια ακίνητα, που δεν δηλώθηκαν, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.Η αρχή θα γίνει στο Πολύκαστρο Κιλκίς και θα ακολουθήσουν μέσα στο 2015 άλλες 19 περιοχές σε όλη την Ελλάδα στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε την περίοδο 1997 – 1999.

Σε ότι αφορά τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία μέχρι στιγμής λειτουργούν δύο σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2020, οπότε και αναμένεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργούν 16 οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Αυτά θα αντικαταστήσουν τα 401 υποθηκοφυλακεία και τα 101 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα.

Η διαδικασία τακτοποίησης και δήλωσης των περιουσιακών μας στοιχείων στην Ελλάδα είναι απλή:Στο πρώτο στάδιο, τ ο Κτηματολόγιο αναγγέλλει τις περιοχές προς κτηματογράφηση καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους (επομένως και για όσους δεν γνωρίζουν, θα πρέπει πρώτα να μάθουν αν υπάρχει κτηματολόγιο στη περιοχή τους).Στο δεύτερο σταδιο, μέσα σε 4 χρόνια, αφού επεξεργαστεί τις δηλώσεις αυτές και κάνει την καταγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, το Κτηματολόγιο προχωρεί στην ανάρτηση των περιοχών καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ελέγχξουν την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων και να διορθώσουν τυχόν λάθη.Αυτή είναι και η σημαντικότερη στιγμή για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο πρώτο στάδιο και το ακίνητό τους ενδεχομένως να έχει χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και να κινδυνεύει με απώλεια.Μέχρι αυτή τη στιγμή ενταγμένα σε διαδικασία κτηματογράφησης είναι περίπου 22 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% και αφορά σε έκταση το 1/3 της Ελλάδας.Σήμερα, βρίσκονται σε διαδικασία κτηματολογίου 33 μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, και σε διαδικασία ανάρτησης 26 πρωτεύουσες και αστικά κέντρα. Ηδη απο το έτος που διανύουμε και τελειώνει σε λίγο δηλαδή το 2014 έχει ξενικήσει το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης σε 1.300 ακόμα περιοχές. Απομένουν 16 εκατομμύρια δικαιώματα για τα οποία σταδιακά θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων, από το 2014 μέχρι το 2017.«Εάν είχαμε συμμετάσχει στη διαδικασία του 2008 και είχαμε υποβάλλει δηλώσεις θα πρέπει να ελέγξουμε τι έχει συμβεί με αυτές τις δηλώσεις που είχαμε υποβάλλει τότε. Εάν δεν είχαμε συμμετάσχει στις διαδικασίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, θα πρέπει να ερθουμε σε επαφή, η επαφή με την κτηματολόγιο είναι εύκολη και ηλεκτρονικά» .Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου, υπάρχει και ειδική σελίδα για τους Έλληνες του εξωτερικού, που τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί βήμα βήμα για το τι πρέπει να κάνουν, σε όλα τα στάδια τόσο για προγράμματα κτηματογράφησης που υλοποιήθηκαν την περίοδο 1995-2000 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα, όσο και για αυτά που υλοποιούνται σήμερα σε 107 περιοχές.Ο τρόπος για να τακτοποιηθεί το θέμα του κτηματολογίου είναι απλός, διότι αρκεί ένα πληρεξούσιο σε τρίτο πρόσωπο προκειμένου να κατατεθεί η δήλωση κτηματολογίου ή αυτοπροσώπως ο ενδιαφερόμενος. Γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο για τους κατοίκους εξωτερικού η αυτοπρόσωπη παρουσία. 

Τα τελευταία χρόνια η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και έχει επενδύσει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε λογισμικό προκειμένου να πετύχει και την ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών στο κτηματολόγιο.

Παράδειγμα μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι η υπηρεσία θέασης στην οποία μπορείτε να δείτε όλη την Ελλάδα σε μια πολύ καλή ανάλυση, που δείχνει πολύ καλές λεπτομέρειες όπου εμφανίζονται επάνω και διευθύνσεις οδών ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στις περιοχές.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες του εξωτερικού ΑΜΕΣΑ είναι να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της περιοχής που ανήκουν, εφόσον υπάρχει εκεί. Αν το αμελήσουν, πολύ απλά, απο το έτος 2015 θα αρχίσει το Ελληνικό Δημόσιο και θα θεωρεί περιουσία του κράτους και του δημοσίου, όσα ακίνητα, είναι «αδέσποτα», δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί. Ετσι πέρα απο τη χρέωση των φόρων (ΕΝΦΙΑ κλπ) οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητα τους και να εμπλακούν σε δύσκολες διαδικασίες, εφόσον δεν προστρέξουν ΑΜΕΣΑ να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...