Tuesday, May 21, 2013

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ


του Γεράσιμου Οικονόμου
Οι εποχές που οι Τράπεζες μας έψαχναν στα τηλέφωνα και προσπαθούσαν να μας προσελκύσουν με «δωράκια» καταμεσής του δρόμου πέρασαν προ πολλού. Δάνεια για αγορά ή ανακαίνιση ακινήτου, για αγορά αυτοκινήτου, για διακοπές, για γάμους ακόμα και για τα έξοδα ώστε να βρεθείς στην Πορτογαλία δίπλα στον Χαριστέα και τον Καραγκούνη.. Ήρθε η ώρα να εισπραχθούν.

Ήρθε η ώρα η δύσκολη, που ακόμη και εάν είσαι από τους τυχερούς που έχεις δουλειά, αρχίζεις να μοιράζεις κάθε μήνα σε φόρους, τέλη, εισφορές κάθε είδους και τα κουκιά δεν βγαίνουν.. και η πιστωτική δεν πληρώνεται. Αρχίζει τότε ο «γολγοθάς» της επικοινωνίας με τις εισπρακτικές εταιρίες («εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών» της είπε ο νομοθέτης θέλοντας να τις αναγκάσει να είναι πιο «φιλικές», αλλά και τους οφειλέτες να τις δουν με άλλο μάτι).

Και το τηλέφωνο χτυπάει σαν δαιμονισμένο όλη μέρα. Και αν κάνεις πως το σηκώνεις η κυρία στην άλλη άκρη της γραμμής μιλάει σαν να της πήρες τα λεφτά μέσα από την ίδια της την τσέπη. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που εκτός από το «γενικό ύφος», εκτοξεύονται και συγκεκριμένες κατηγορίες, γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει τον οφειλέτη συντομότερα στο γκισέ για να πληρώσει. (Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχω ακούσει είναι τηλέφωνο σε γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ώρα μεσημεριανή. Η γυναίκα είχε ξαπλώσει. Ζητάει ευγενικά στην κοπέλα της εισπρακτικής να την πάρει λίγο αργότερα γιατί ήταν αδιάθετη και κοιμόταν και δεν μπορεί να κάνει διάλογο μαζί της αυτήν την στιγμή. Και τότε η υπάλληλος αρχίζει: «Μπορείτε και κοιμάστε; Χρωστάτε και μπορείτε να κοιμάστε; Εγώ στη θέση σας θα είχα χάσει τον ύπνο μου..» κλπ).

Όποιος έχει την εμπειρία επικοινωνίας με εκπρόσωπο εισπρακτικής έχει αντιληφθεί ότι τα περιθώρια διαλόγου είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα. Οι αλήθεια είναι ότι οι υπάλληλοι στην άλλη πλευρά της γραμμής έχουν μπροστά τους συγκεκριμένα «σενάρια». Συγκεκριμένες απαντήσεις που πρέπει να δίνουν σε σχέση με όσα τους αναφέρετε. Το να προσπαθείτε να τους πείτε κάτι που αφορά προσωπικά τη δική σας υπόθεση ή τη δική σας κατάσταση, ισοδυναμεί συνήθως με το να προσπαθείτε να επηρεάσετε έναν αυτόματο τηλεφωνητή. Γι αυτούς το κάθε τηλεφώνημα είναι μια προσπάθεια είσπραξης που καταγράφεται στο ηλεκτρονικό σύστημα και ανάλογα με το σύστημα που ακολουθεί η εταιρία δείχνει την καθημερινή τους απόδοση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εάν προσπαθήσει να μιλήσει μαζί τους δικηγόρος για λογαριασμό σας, κατ’ αρχήν δεν δέχονται εύκολα να του μιλήσουν και ακόμη και εάν το κάνουν – στο επίπεδο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας - δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα παραπάνω από εσάς τους ίδιους.

Επιβάλλεται λοιπόν να γνωρίζουμε τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι υπάλληλοι των εισπρακτικών:

1. Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν (π.χ. να αναφέρει ότι τάχα είναι υπάλληλος της Τράπεζας, δικηγόρος, δικαστικός επιμελητής κλπ). Για τον λόγο αυτό πρέπει να δίνουν τα πλήρη στοιχεία τους στην αρχή της επικοινωνίας.

2. Δεν επιτρέπεται η άσκηση ψυχολογικής πίεσης με κανέναν τρόπο, ούτε η προσβλητική συμπεριφορά. Δουλειά τους είναι η ενημέρωση για την οφειλή σας.

4. Δεν επιτρέπεται να ενημερώσουν (ούτε καν έμμεσα) για την υπόθεσή σας οποιονδήποτεάλλον σηκώσει το τηλέφωνο σας.

5. Δεν επιτρέπεται να δίνουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες αθέτησης πληρωμών.

6. Δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν πάνω από μια φορά ανά δεύτερη ημέρα.

7. Δεν επιτρέπεται η επικοινωνία στο τηλέφωνο εργασίας εκτός και εάν είναι το μοναδικό που έχουν στη διάθεσή τους (γιατί π.χ. αυτό είναι το μοναδικό που δηλώσατε κατά τη σύναψη της σύμβασης).

8. Δεν επιτρέπεται να καλούν από απόρρητο τηλέφωνο ή από τηλέφωνο που δεν επιτρέπει την αναγνώριση της προέλευσης της κλήσης.

9. Δεν επιτρέπεται (εάν ο οφειλέτης έχει περισσότερα δάνεια κλπ) να συμπεριλαμβάνουν στις οχλήσεις τους και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

10. Δεν επιτρέπεται να ενοχλούν πριν περάσουν δέκα ημέρες από την ημέρα που μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη.

Είναι αναμενόμενο η οικονομική κατάσταση να μας φέρνει σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο και ο αγώνας με τις εισπρακτικές να είναι ένας αγώνας που ίσως και να μην «αντέχουμε» να δώσουμε. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο και είναι σχετικά εύκολη διαδικασία, στις περιπτώσεις που παραβιάζονται τα ανωτέρω, να στέλνετε μια αναφορά (γίνεται και μέσω internet) στηνΓενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ για παραβίαση των ανωτέρω (ενδεικτικά 65000€ στην εταιρεία FIRST CALL ΑΕ για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα, για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή και για ενημέρωση οικείων, 45000€ στην εταιρεία KLISIS SA για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα και για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή, 35000€ στην εταιρεία PRS HELLAS SA για κλήση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός.

Με τις συνθήκες που επικρατούν και τα ελάχιστα που θα κατορθώνουν από άποψη εισπράξεων , σίγουρα πρόστιμα τέτοιου ύψους δεν είναι ασήμαντα γι αυτές τις εταιρίες και θα τις αναγκάσουν σταδιακά να «μαζευτούν» και να εφαρμόσουν το νόμο.
Πηγή : My review.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...