Thursday, June 16, 2016

Οι Κούροι της Κλένιας Κορινθίας


Γράφει ο Τάκης Κοζόκος

Γλύπτης

Επικ.Καθηγητής τμήμα Αρχιτεκτόνων στο



Έτοιμοι να σταθούν στα πόδια τους οι δίδυμοι Koύροι.

Η διαδικασία της συντήρησης και της συγκόλλησης ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και οι δίδυμοι Κούροι θα φιλοξενούνται από τις αρχές του Ιουλίου στο Μουσείο της Κορίνθου
Μία σημαντική αίθουσα σε ένα σπουδαίο μουσείο, αυτό της Κορίνθου, ανοίγει ξανά σε πολύ λίγες μέρες, στις αρχές Ιουλίου, και δύο δίδυμοι, εκθαμβωτικοί Κούροι θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.
Είναι οι Κούροι της Κλένιας στην Κόρινθο, οι οποίοι ανασκάφηκαν λαθραία και σώθηκαν την τελευταία στιγμή πριν πωληθούν παράνομα. Τα εξαιρετικής τέχνης αγάλματα δεν έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την κατάσχεσή τους. Επρεπε πριν να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Η συντήρηση γίνεται τώρα, με μελέτη συγκόλλησης και ανάταξης που εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός Α. Παπαθανασίου και ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Μάρτιο. Υλοποιείται από την ομάδα συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου και τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, τον γλύπτη Αθ. Γκριτζάπη, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων (Ι. Παπαϊωάννου, συντηρήτρια και Αντ. Τριανταφύλλου, γλύπτης) και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (Ε. Τουμπακάρη, πολιτικός μηχανικός). Η συγκόλληση των άκρων στον κορμό των αγαλμάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα είναι η περίοδος σταθεροποίησης των υλικών μετά την οποία τα αγάλματα θα στηθούν όρθια.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...