Sunday, September 7, 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ στις περιουσίες σας στην Ελλάδα. «Αετονύχηδες» καραδοκούν!

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας ο ΚΟΣΜΟΣ εδώ στο Σύδνευ στις 10/9/2014
Γράφει και επιμελείται ο 

Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος

SYDNEY NSW


Tel: 0421969172

Απο την αρχαιότητα οι πρόγονοι μας έλεγαν «Πενία τέχνας κατεργάζεται». Αυτό το ρητό σημαίνει ότι σε καιρούς πενίας, πείνας και φτώχειας, ο άνθρωπος προσπαθεί
να βρεί μέσα και τρόπους επιβίωσης, πολλές φορές όμως όχι τόσο αγνά και θεμιτά. Τις τελευταίες μέρες φτάνουν απο την Ελλάδα, στα γραφεία των εφημερίδων της ομογένειας στον κόσμο, διάφορα e-mails με κείμενα – προτάσεις, απο διάφορους ανθρώπους απο την πατρίδα μας για projects, για επιχειρηματικές δραστηριότητες τους σε προτεινόμενη συνεργασία με Ελληνες του εξωτερικού κλπ. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και ένα γράμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απευθύνεται στις Ελληνικές παροικίες. Συγκεκριμένα το γράμμα αυτό απευθύνεται στους συμπαροίκους μας εδώ στην Αυστραλία, αλλά και στις παροικίες της Αμερικής και όπου γής απο κάποιον που εμφανίζεται ότι είναι φορές με πανελλήνια εμβέλεια μάλιστα.

Υπογράφεται από κάποιον που θεωρητικά φαίνεται να είναι δικηγόρος , όμως μπροστά απο τον τίτλο του υπάρχει ένα γράμμα (σ) που καταδεικνύει ότι πλέον είναι συνταξιούχος, άρα δεν έχει το δικαίωμα να είναι νομικός παραστάτης ή πληρεξούσιος ή να ενεργεί ως δικηγόρος πλέον. Ο υπογράφων αυτός, φαίνεται ότι εκπροσωπεί ένα απόλυτα ιδιωτικό φορέα, και λέει ότι θέλει να προστατεύσει τις περιουσίες σας στην Ελλάδα, όσων απο εσάς δεν μπορείτε να επιμεληθείτε λόγω απόστασης. Ζητά να του στείλετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, για να τα καταχωρίσει σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο και να τα εγγράψει και φυσικά με την καταβολή του ποσού των εκατό (100) ευρώ για την εγγραφή του πρώτου αγροτεμαχίου σας και παραπέρα με συνδρομή κλπ. Επιπλέον λέει οτι θα αναλάβει ο Σύλλογος; Ο φορέας; Κάποιος τέλος πάντων να διαχειρίζεται και να εκμισθώνει τα ακίνητα σας, να σας αποδίδει το μερίδιο που σας αντιστοιχεί έναντι ενοικίου, να βρίσκει τον αγρότη που θα αναλαμβάνει τα κτήματα σας, να επιθεωρει κλπ. Και όλα αυτά απο φιλανθρωπία, ή για τα 100 ευρώ;

Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Η ατομική σας περιουσία στην Ελλάδα, ανήκει στα προσωπικά σας δεδομένα και εξασφαλίζεται με την τακτοποίηση των τίτλων σας , που γίνεται ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο συμβολαιογράφους και δικηγόρους. 

Η περιουσία σας , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντικείμενο καταγραφής και μάλιστα ηλεκτρονικού φακελλώματος απο κανέναν ΙΔΙΩΤΗ. Για την εξασφάλιση της περιουσίας σας, θα πρέπει να φροντίσετε την τακτοποίηση των τίτλων σας, όπως αποδοχή κληρονομιάς ή δημιουργία τίτλου με βάση τη χρησικτησία για τα κτήματα που δεν έχετε τιτλους, με πιστοποιητικά απο κρατικούς φορείς (δημους) κλπ. Και γενικά με την νόμιμη διαδικασία που προβλέπουν οι Ελληνικοί νόμοι. 

Την περιουσία σας ΠΡΕΠΕΙ να την εγγράψετε, στα ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ της Ελλάδας και στα ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ εφόσον υπάρχουν στην περιοχή που είναι τα ακίνητα σας.

Στην Ελλάδα αρμόδια γραφεία για την εγγραφή των περιουσιακών σας στοιχείων, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα κρατικά γραφεία και υπηρεσίες, δηλαδή τα Υποθηκοφυλάκεια και τα Κτηματολογικά γραφεία.

Περαιτέρω, αν θέλετε να τα εκμισθώσετε τα ακίνητα σας, τα χωράφια σας, τα σπίτια σας, οτιδήποτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε νόμιμα και πιστοποιημένα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα, ή με τη χορήγηση ειδικών πληρεξουσίων με συγκεκριμένες εντολές σε δικηγόρους της επιλογής σας. Σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε θέλετε να απευθήνεστε σε επαγγελματίες και να υπογράφετε συμφωνίες μαζί τους. Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε άγνωστα σε σάς πρόσωπα. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η ΣΩΜΑΤΕΙΟ, δεν νομιμοποιείται για εγγραφή και διαχείριση των περιουσιακών σας στοιχείων και των ακινήτων σας γενικώς. 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ πολύ, με ποιούς θα έρθετε σε επαφή και ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ή ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ να έρθετε σε συνεννόηση με τον νομικό σας συμπαραστάτη και πληρεξούσιο, δηλαδή τον νόμιμο ΔΙΚΗΓΟΡΟ σας που θα έχετε εσείς επιλέξει και συμφωνήσει μαζί του.

Ο δικηγόρος όπως και ο συμβολαιογράφος ή ο λογιστής, είναι επαγγελματίες, που αμείβονται για τις υπηρεσίες τους επι αποδείξει και αναλαμβάνουν συγκεκριμένο έργο να φέρουν σε πέρας. Εχουν την απόλυτη ευθύνη, για ότι σας πούν και είναι υπόλογοι απέναντι στο νόμο. Επίσης καλύπτονται και σας καλύπτουν με το επαγγελματικό τους απόρρητο και διαφυλάσσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΚΑΝΕΙΣ ΦΟΡΕΑΣ πέρα απο αυτούς δεν είναι νομικά αρμόδιος για τις πράξεις αυτές και την προστασία των περιουσιακών σας στοιχείων, συνεπώς ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ και μη δώσετε χρήματα η στοιχεία της περιουσίας σας.

Παρακάτω ενημερωτικά λίγες πληροφορίες για το τί είναι το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ και το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

1) Υποθηκοφυλακείο

Το Υποθηκοφυλακείο είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.

Τα υποθηκοφυλάκεια λειτουργούν στην περιφέρεια κάθε Ειρηνοδικείου και συνήθως υπάρχει ένα υποθηκοφυλακείο ανά Ειρηνοδικειακή περιφέρεια και σπανίως περισσότερα. Ο νομικός όρος που αναφέρεται στην κατάθεση συμβολαίου ή άλλης πράξης στα αρχεία του υποθηκοφυλακείου και στην εγγραφή στα σχετικά βιβλία του υποθηκοφυλάκειου ονομάζεται "μεταγραφή". Η μεταγραφή είναι θεσμός ύψιστης σημασίας στο εμπράγματο δίκαιο, διότι η κτήση κυριότητας όπως και κάθε εμπράγματη μεταβολή επί ακινήτων επέρχεται με τη μεταγραφή και όχι με την παράδοση της νομής. Σε κάθε υποθηκοφυλάκειο μεταγράφονται οι δικαιοπραξίες και άλλες σχετικές πράξεις που αφορούν τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρεια του υποθηκοφυλακείου, και από αυτό εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου της αγοραπωλησίας.

Όλα τα υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιες υπηρεσίες και ως εκ τούτου η λειτουργία τους εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (άρθρο 7 του Π.∆. 36/2000 Οργανισµός του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης).

Η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων διέπεται απο τρείς βασικές αρχές που είναι:

Η αρχή της δημοσιότητας

Η αρχή της χρονικής προτεραιότητας

Η έρευνα τίτλων στα υποθηκοφυλακεία

Πριν από οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, είθισται να γίνεται έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο της περιφέρειας του τόπου του ακινήτου, με σκοπό τη διαπίστωση εάν 1ον) το ακίνητο δεν έχει βάρη, δηλαδή δεν υπάρχουν οφειλές προς τρίτους που έχουν εγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο σε βάρος του ακινήτου, και 2ον) εάν ο πωλητής είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου και εάν δεν το έχει ήδη μεταβιβάσει, καθώς και 3ον) εάν ο πωλητής διαθέτει νόμιμο και μεταγεγραμμένο τίτλο ιδιοκτησίας. Ο έλεγχος τίτλων γίνεται υποχρεωτικά από δικηγόρο .

2) Τα κτηματολογικά γραφεία

Στις περιοχές της χώρας όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης (δηλαδή της εγγραφής των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο) έχει παύσει πλέον η λειτουργία Υποθηκοφυλακείων, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα Κτηματολογικά Γραφεία. Αντίθετα, στις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και το κτηματολόγιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, λειτουργούν παράλληλα Υποθηκοφυλάκεια και Γραφεία Κτηματογράφησης. 

Η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων διέπεται από τις αρχές του κτηματολογίου, οι οποίες είναι:

1. Αρχή της κτηματοκεντρικής οργανώσεως των κτηματολογικών πληροφοριών,

2. Αρχή του ουσιαστικού ελέγχου της νομιμότητας των τίτλων,

3. Αρχή της χρονικής προτεραιότητας,

4. Αρχή της δημοσιότητας των κτηματολογικών βιβλίων,

5. Αρχή της διασφαλίσεως της δημόσιας πίστης, και

6. Αρχή του ανοικτού κτηματολογίου.



0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...