Wednesday, October 3, 2012


  
Τι λέει ο Ελληνικός Νόμος;
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
377-383  Sussex StSydney 2000
Tel:  (02)   92 61 31 44   - 0411 224 189
  
Τι είναι το εξαίρετο του/της συζύγου
και τι η αποποίηση κληρονομιάς;


Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς.
Γιατί κάποιος πρέπει να αποποιηθεί μια κληρονομιά ή γιατι να θέλει να αποποιηθεί μια κληρονομιά;   Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά τέσσερις μήνες αφότου μάθει οτι έχει επαχθεί σε αυτόν μια κληρονομιά και τον λόγο που έχει γίνει αυτό,. Εχει δηλαδή μια συγκεκριμένη προθεσμία για να γίνει αυτό να αποποιηθεί την κληρονομιά. Ο περισσότερο συνηθισμένος λόγος που κάποις αποποιείται, με απλά λόγια δεν αποδέχεται μια κληρονομιά, είναι ότι συνήθως ο θανών ήταν υπερχρεωμένος και η τυχόν υπάρχουσα περιουσία θα κατασχεθεί, ή θα κληθεί ο κληρονόμος να πληρώσει απο τα δικά του λεφτά.  Εάν είναι κάτοικος εξωτερικού η προθεσμία είναι ένας χρόνος. Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς. Εάν δεν αποποιηθεί εντός των προθεσμιών θεωρείται ότι αποδέχθηκε την κληρονομιά και σ αυτήν την περίπτωση οι δανειστές του θανόντος θα προστρέξουν αμέσως σε αυτόν προκειμένου να ικανοποιηθούν για τις απαιτήσεις τους σε βάρος του κληρονομουμένου, σαν να ήταν ο ίδιος που ώφειλε τα χρεωστούμενα.  Εντός την προθεσμίας αποποίησης μπορεί ο κληρονόμος να δηλώσει ότι αποδέχεται την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής σημαίνει ότι απογράφεται η κληρονομούμενη περιουσία όλη και αφαιρούνται όλες οι υποχρεώσεις, προς τους τρίτους και αν απομείνει οτιδήποτε το λαμβάνει ο αποδεχόμενος την κληρονομία με αυτές τις συνθήκες, αλλα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλει εξ ιδίων πόρων, σε δανειστές του θανόντος οφειλέτου, απλά θα πάρει κάτι αν περισσέψει απο την περιουσία, μετά την ικανοποιήση των δανειστών.   Η κληρονομιά θεωρείται ως ξεχωριστή περιουσιακή ομάδα και δεν αγγίζει την δική του προσωπική περιουσία με ότι αυτό θα μπορούσε να σήμαινε στην αντίθετη περίπτωση περίπτωση που θα υπήρχε συνένωση περιουσιών και χρεών.  Ο κληρονόμος με απογραφή ευθύνεται για τις υποχρεώσεις  και οφειλές της κληρονομιάς μόνο έως το ενεργητικό αυτής. Ανήλικα τέκνα θεωρούνται ότι αποδέχονται πάντοτε με το ευεργέτημα της απογραφής.

Εξαίρετο συζύγου
Ο σύζυγος που επιζεί    (δηλαδή εκείνος που μένει τελευταίος) δικαιούται "το εξαίρετο" δηλαδή την οικοσκευή (ολα τα έπιπλα, ρουχισμό, είδη οικιακής χρήσεως, τα λευκά είδη, σεντόνια, πετσέτες, κουζινικά, διακοσμητικά, χαλιά, πίνακες και γενικά ότι υπάρχει μέσα στο σπίτι, όλα τα κινητά συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινήτου) κτλ.   Εάν επιζούν και παιδιά λαμβάνονται υπόψιν και οι δικές τους ανάγκες και κάθε φορά εξετάζεται αυτό με βάση τις ανάγκες του και τις ειδικές περιστάσεις .
Ολα αυτά αναφέρονται, φίλοι μας αναγνώστες στην περίπτωση, που ένας απο τους συζύγους αποβιώσει και αφήσει ή όχι διαθήκη.  Με αυτόν τον τρόπο ο νομοθέτης, θέλει να προστατεύσει τον σύζυγο που απομένει στην ζωή τελευταίος και να τον σώσει πολλές φορές απο την «επιδρομή» των κληρονόμων, είτε των εξ αδιαθέτου ή των μετά απο διαθήκη.   Δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση, να μπαίνουν στα σπίτια θανόντων συγγενών τους κληρονόμοι, κάθε είδους και να τα αδειάζουν,  παίρνοντας ότι κατά την άποψη τους έχει αξία και αφήνοντας πίσω,  επιζώντες απελπισμένους συζύγους σε άδεια σπίτια,  οι οποίοι πρέπει να βιώσουν και αυτό το κακό μαζί με το κακό του θανάτου που χτύπησε το σπίτι τους.
Η σοφία του νομοθέτη και συντάκτη του αστικού κώδικα και επομένως των διατάξεων του κληρονομικού μας δικαίου,  περίσσευε σε παροχή και σκέψη και προσπαθεί πάντα να εξασφαλίζει   και τους πιό αδύναμους των εναπομεινάντων στην ζωή  μετά τον θάνατο του  ενός των συζύγων και σε κάθε περίπτωση,  είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος,   που διαβάζετε  την μικρή μου προσφορά στην παροικία  για τα νομικά θέματα σας στην Ελλάδα και όπως πάντα σας περιμένουμε στο γραφείο μας στο Σύδνευ για να σας εξυπηρετήσουμε με τις καλύτερες τιμές για τις υποθέσεις σας τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα και θα μας βρείτε στο:
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ                                -                           LAW FIRM
ATHEN TOURIKI  (AΘΗΝΑ ΤΟΥΡΙΚΗ)                                      SOLICITOR
GEORGE ATHANASIADIS (ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ)        ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
377-383 Sussex st., suite 4, level 5                                         Sydney  NSW 2000         
tel: (02) 92 61 31 44 ,                                                                Mob:  0411 224 189
Εκείνο επίσης που θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι μπορείτε και να υποβάλλετε τα ερωτήματα σας γραπτώς στην διεύθυνση του περιοδικού, υπόψη του Γιώργου Αθανασιάδη, είτε στο e-mail : athanasiadis.g@hotmail.com.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...