Monday, September 15, 2014

"ΜΝΗΜΕΣ ΑΦΥΛΟΥ" (Σύγχρονος Μονόλογος - Ψυχόδραμα) της Στέβης Μπουζιάνη


Γράφει και επιμελείται ο

Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
e-mail: athanasiadis.g@hotmail.com

Πέρυσι 7 Νοεμβρίου 2013 , είχα την εξαίρετη τιμή να με προσκαλέσει η Κα Στέβη Μπουζιάνη, στο χώρο τέχνης Ασωμάτων, και να ζήσω από κοντά στιγμές ... με δεδομένο το κοινώς λεγόμενο, ότι η ζωή είναι στιγμές και έχοντας διαβάσει μικρά αποσπάσματα του θεατρικού έργου της Κας Στέβη Μπουζιάνη, συγγραφέως του θεατρικού έργου "Μνήμες" και σκηνοθέτριας της παράστασης στο Θέατρο Ασωμάτων. Ενας θεατρικός δραματικός μονόλογος με πρωταγωνιστή τον Διονύση Ζάχο. Παρακολουθώντας το έργο, ζώντας απόλυτα με μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση το εξαίρετο και δύσκολο κείμενο του έργου, αφέθηκα σ αυτό και έζησα ταυτιζόμενος και καθηλωμένος με τον
ήρωα του έργου. Πολλοί ίσως θα το πούν όπως και εγώ θεωρώντας ότι όλοι εύκολα πέφτουμε στη παγίδα των χαρακτηρισμών δραματικό μονόλογο. Το σίγουρο είναι ότι είναι μονόλογος. Γιατί να είναι δραματικός; Προκαλεί σίγουρα συγκινησιακή φόρτιση, δάκρυ, ενοχλεί, προκαλεί, προβληματίζει. Απευθύνεται στον άνθρωπο, στον άνθρωπο που ερευνά, που σκέπτεται κυρίως και αγωνίζεται. 'Υπαρχω" τονίζεται στο έργο... οι μνήμες πέφτουν απο παντού, βασανίζουν, λοιδωρούν, ειρωνεύονται, σκορπίζονται παντού στην σκηνή, στους θεατές , στο χώρο.. και ο ήρωας πρωταγωνιστής Διονύσης Ζάχος, με μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ ερμηνεία - απόδοση τις μαζεύει, τις διώχνει, παλεύει μ αυτές... τις διαχειρίζεται; Η σκηνοθεσία ΕΞΑΙΡΕΤΗ καταξιώνει το δύσκολο πραγματικά κείμενο, με όλη εκείνη την υψηλή πνευματικότητα που το διακρίνει. Η Κα Μπουζιάνη, στο κείμενο της αυτό, επιχειρεί ένα ταξίδι, σε ένα κόσμο, που δεν είναι συμβατός με τους χαρακτήρες και τους ορισμούς που ο άνθρωπος έχει δώσει για τον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο. 
 Στις "Μνήμες" δεν υπάρχουν φύλα, οι έννοιες αντρας ή γυναίκα ετεροφυλόφιλοι, άντρας η
γυναίκα ομοφυλόφιλοι δίνουν τη θέση τους σε εκείνες τις έννοιες που διαμορφώνονται στο μυαλό μας και πέρα από φύλο και ιδεολογίες είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους και άφυλες. Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με το παρελθόν του, σε φάση κρίσης και ωρίμανσης είναι άφυλος όπως άφυλες είναι και οι μνήμες. Μια ξεχωριστή προσέγγιση, σ ένα κόσμο που συνοδεύει όλους μας και υπάρχει με την γέννηση μας, για μάς και μετά απο όλους μας. Η κίνηση συνοδεύει τον λόγο και υπέροχη μουσική στρώνει το χαλί για την πτήση θαρρείς και μαγικό ιπτάμενο, μας ταξιδεύει έξω και πέρα από την γήϊνη και υλική φύση μας, σε μια διάσταση πνευματική που καλούμαστε να διαχειριστούμε την ίδια την ύπαρξη μας. Τον τρόπο θα τον βρούμε μόνοι μας, η σκηνοθέτις και συγγραφέας μας προβληματίζει με το κείμενο, σε μια πραγματική εξαιρετική δουλειά... ο πρωταγωνιστής, συμμετέχει στην απόδοση του κειμένου με τον λόγο του, την υψηλή υποκριτική και μέσα απο την γλώσσα του σώματος που εκφράζεται με τη συμμετοχή και του τελευταίου του κυττάρου.
 
Ενα έργο για ανθρώπους που κάθε μέρα στη ζωή τους θέλουν να ξέρουν γιατί ζούν... και γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να ζούν...
  Δεν νομίζω ότι κάτι άλλο θάθελα να προσθέσω εκφράζοντας περαιτέρω την ταπεινή μου γνώμη..  Ο θεατής είναι ο πιό αυστηρός και αξιόπιστος ίσως κριτικός. Το μονο που θέλω να ευχηθώ στο έργο είναι . 
Καλή επιτυχία!
Ακολουθεί το επίσημο δελτίο τύπου της παράστασης:



Con. B.Pro 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΑΤΡΟ

"ΜΝΗΜΕΣ ΑΦΥΛΟΥ"
(Σύγχρονος Μονόλογος - Ψυχόδραμα)


Η ομάδα Con.B.Pro παρουσιάζει για 2η χρονιά, από την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, το Σύγχρονο Μονόλογο – Ψυχόδραμα: «ΜΝΗΜΕΣ ΑΦΥΛΟΥ», σε Κείμενο και Σκηνοθεσία Στέβης Μπουζιάνη και Ερμηνεία Διονύση Ζάχου, στο Θέατρο Altera Pars, Μ. Αλεξάνδρου 123 Κεραμεικός – Γκάζι. 

Π ε ρ ι γ ρ α φ ή

Νύχτα, μοναχικότητάς του, στη σοφίτα, ανάμεσα στα βιβλία του, συναντά τις μνήμες του. Τον καταδιώκουν! Παλεύει μαζί τους! Αυτός και το μυαλό του, εναντίον τους! Ακροβατεί, στην ιδέα της αυτοκτονίας. Δεν θέλει να θυμάται! Θα τις εξοντώσει ή θα τον εξοντώσουν; Στο παρελθόν, ο βιασμός του… η απουσία της μητέρας του… στο παρόν του συμπεριφορές, τον οδηγούν σε «κρεσέντο» αναρώτησής του: Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο με είπανε; 

«Μ Ν Η Μ Ε Σ     Α Φ Υ Λ Ο Υ». Όπως είναι και οι Μνήμες του! 

Πρόκειται για το ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ανθρώπου, ΦΥΛΟΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ. 

Μία ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, περί της Αφυλίας - Φυλομεταβατικότητας. 

Το έργο είναι ακατάλληλο κάτω των 18



Αποσπάσματα: 
«Ένα παιγνίδι είναι – ένα κακό παιγνίδι που κροταλίζει τις ώρες που μένω μόνος»
«Η μνήμη, είναι κάτι σαν μπαλόνι από ήλιο, που χάνει τη δύναμη που το κρατάει από την κλωστή του, και ενώ απογειώνεται, μέσα στις φωνές του πλήθους, επιμένει να εγκλωβίζεται - στη θέαση μίας ματαίωσης.» (απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Μνήμες - Ασήμαντες… Πες μου λοιπόν μυαλό μου, πως γίνονται σημαντικές? Μνήμες σημαντικές, πως γίνονται ασήμαντες? »
(απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Αναγνωρίζω όσα νιώθω, γνωρίζω όσα βλέπω, θέλω να μου αναγνωρίζονται όσα νιώθω!» (απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Μνήμες…
φυλάξου... 
ναι…
ποτέ δεν ξέρεις, ποιος δικός σου άνθρωπος - θέλει να αποτύχεις...»
(απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παίζει: Διονύσης Ζάχος 
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Στέβη Μπουζιάνη 
Μουσική Επιμέλεια/ Μετάφραση Κειμένου/ Executive Producer: Tommie Bouzianis
Φωτογράφηση Παράστασης - Αφίσας: Βασίλης Ψαρός. Σχεδιασμός Αφίσας και Επεξεργασία: Μαρία Ψαρού. 
Σχεδιασμός Φώτων: Πάνος Κουκουρουβλής.
Art glance concept stage arrangements and costume design: Στέβη Μπουζιάνη 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Αντωνοπούλου
Layout-banners: Ελένη Μυλωνά. Γραμματειακή Υποστήριξη: Ελίνα Γεράρδη. 
Ομάδα Δημοσίων Σχέσεων: 
Υπεύθυνος Χορηγών Επικοινωνίας - Δελτίων Τύπου: Νίκος Τσιλιβαράκος Επικοινωνία: ntsilivarakos@yahoo.gr 
Υπεύθυνοι real-action Pr Παράστασης: Χαρά Ορφανού / Βαγγέλης Παπαδόπουλος.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Πρεμιέρα: Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 
Ημέρες Παραστάσεων: 19:00 κάθε Κυριακή απόγευμα (περιορισμένος αρ. παραστ. έως και Κυριακή 28 Δεκεμβρίου/ πρώτη σεζόν)


Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίςδιάλειμμα)

Τιμές Εισητηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ / Μειωμένο: 10 ευρώ (οι Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) – ΑμΕΑ - Φοιτητές – Σπουδαστές - Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)
Xώρος Παραστάσεων: Altera Pars Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 2103410011 Θεάτρου (για τηλεφωνικές κρατήσεις 17:00 – 21:00)
693 90 89 373 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 10: 00 – 15:00 και 7:00 – 21:00)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας Τύπου για την Παράσταση: 690 64 94 820 
Email Παράστασης: monologosmnhmes@yahoo.gr
Επίσημη Σελίδα - Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Mnimes.afilou/info
(Ομάδα f.b.παράστασης: https://www.facebook.com/groups/mnimes.monologos.parastasi1)

* Το έργο είναι ακατάλληλο κάτω των 18

Με εκτίμηση Con.B.Pro



Σημείωση: κατά τη διάρκεια της παράστασης απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 (τροποποίηση 4212/2013) περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν επιθυμείτε σχετικό υλικό για το ρεπορτάζ σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. : 
690 64 94 820 για τη διευκόλυνσή σας,

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...